Az agy és a zene hullámhosszán Újszegeden

Szegedi hírek | 2017. március 16. 19:10
SZBK, ismeretterjesztés, program, tudomány, kutatás
Az idén már nyolcadik alkalommal hirdették meg Az agy és a zene hullámhosszán című, színes, egész napos ismeretterjesztő programot Szegeden, az MTA Biológiai Kutatóközpontjában.

Az 1995 óta megrendezett nemzetközi agykutatás hetének programjaihoz 1997-ben csatlakozott az USA és az EU legtöbb tagállama is. Hazánk 2005-től minden évben szintén részt vesz ennek a fontos tudományos és egészségügyi kérdésnek a középpontba állításában. Budapest mellett az ország nagyvárosaiban is figyelmet szentelnek ennek a tömegeket érintő témának: Szegeden, az MTA Biológiai Kutatóközpontjában (SZBK) nyolcadik alkalommal  hirdették meg Az agy és a zene hullámhosszán című, főként középiskolás diákoknak és laikusoknak szánt, színes, egész napos ismeretterjesztő programot.

Az SZBK két lelkes kutatója, Deli Mária és Harazin András által szervezett rendezvényen Farkas Eszter, az SZTE oktatója Miért öregszik az agy? címmel tartott vetítéssel egybekötött, közérthető előadást az agyi érhálózat szerepéről a zsúfolásig megtelt nagyelőadóban.

Páli Tibor az SZBK kutatója Zenei hangközök, modulációk és az agyhullámok című előadásában arról is szólt, miként muzsikáljuk le magunkat alfába. Aki azonban még többet akart tudni az agyról, az a biofizikai és biokémiai laborokban estébe nyúlóan sose látott kísérletek részese lehetett: egyebek között megtekinthetett agyi sejteket tenyészetben vagy fluoreszcens mikroszkóp alatt, megismerkedhetett az idegkutatás modellállatával, az ecetmuslicával és tanúja lehetett az Alzheimer-kór kutatását szolgáló, egereken végzett memóriatesztnek is.

A magas tudományosság mellett azonban alkalom kínálkozott kvízjátékra, ki-ki megcsillanthatta fantáziáját a meghirdetett rajzpályázaton, és lazíthattak a diákok a teaházban a binaurális zenehallgatás közben is.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!