Tizennyolc fiatal indul a Bartók zongoraversenyen

Szegedi hírek | 2017. március 13. 15:59
Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny, Tóth Péter, SZTE, Zeneművészeti Kar
Március 20-án, hétfőn kezdődik a zongora szakos hallgatók és az ifjú művészek számára bemutatkozási lehetőséget kínáló Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny Szegeden.

Maratont is rendeznek



A versenyhez kapcsolódva március 24-én a Zeneművészeti Kar hangversenytermében Bartók-maratont rendeznek, melyen a zeneszerző műveit a Tisza-parti városban alap-, közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató növendékek adják elő.

Az immár hetedik alkalommal megszervezett megmérettetésen 18 fiatal mutatkozik be, a magyarok mellett román, szerb és japán művész is – mondta el az MTI-nek Tóth Péter, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja a rendezvényről tartott hétfői sajtótájékoztatón.

A verseny kiváló alkalmat kínál a fiatal tehetségeknek a bemutatkozásra – közölte a zeneszerző, példaként említve a 2014-es győztes, Szabó Marcellt, aki a szegedi után is számos sikert ért el, és ma már nemzetközileg jegyzett zongorista.

A nemzetközi zsűri elnöke Nádor György, a Zeneakadémia professor emeritusa, aki számtalan ma már világhírű növendéket tanított.

A háromfordulós verseny elő- és a középdöntőjében szóló darabok csendülnek föl. Az indulók változatos programból, technikás művek közül választhatnak, melyeket egykor maga Bartók Béla is szívesen játszott. A döntőben – melyet március 25-én, a verseny névadójának születésnapján, a szegedi Kisszínházban rendeznek – Liszt-, Bartók- és Mozart-versenyművek hangzanak el a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Gyüdi Sándor vezényletével.

Képünk illusztráció

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!