Cserkészek emlékeztek a nagyárvízre a Dóm téren

Szegedi hírek | 2017. március 12. 17:08
árvízi emléknap, Dóm tér, cserkészek
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Főzőversennyel, hadijátékokkal, kézműves-foglalkozásokkal és tánctanítással is várták azokat, akik szombaton kilátogattak a Dóm térre. Az idén már tizenharmadik alkalommal rendeztek Árvízi emléknapot az 1879-es nagyárvíz évfordulóján.

Szegedre 1879. március 12-én hajnali 2 órakor tört be a Tisza, amely felbecsülhetetlen anyagi károkat okozott ugyan és döntő csapást mért a városra, ugyanakkor a modern fejlődés lehetőségeit is megnyitotta előtte. Az árvíz az akkor 75 ezer lakosú városban 146 emberéletet követelt. A víz csak három hónap múlva, a szivattyúzások után kezdett apadni. Több mint ötezer épület omlott össze, mintegy 60 ezer ember vált hajléktalanná.

A 138 évvel ezelőtt történt tragédiára több mint egy évtizede minden esztendőben egész napos programsorozattal emlékeznek meg Szegeden, a Dóm téren.
Az idén több mint nyolcszáz cserkész gyűlt össze a Dóm téren, hogy a szegedi nagyárvízre emlékezzenek. Szombaton többek között a téren és környékén főzőverseny, kézműves-foglalkozások, teaház, kiállítások, hadijáték, lovagkori városi játék, kovácsolás és íjászat várta az érdeklődőket.

A késő estébe nyúló programok között volt továbbá mesemondás, bábelőadás, Teddy Maci Kórház és különféle játékok a kicsiknek, népzene, tánctanítás és izgalmas éjszakai játék a nagyobbaknak, illetve látványos, interaktív természettudományi kísérleteket is megtekinthettek az érdeklődők.

A rendezvény a hagyományokhoz híven az idén is hálaadó szentmisével és tábortűzzel zárult.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!