Kis háromöves tatu a Vadaspark új kedvence

Szegedi hírek | 2017. március 10. 09:36
Szegedi Vadaspark, déli háromöves tatu, kölyök, vi2017-03
Nem először született matakó vagy más néven déli háromöves tatu a Szegedi Vadasparkban, amelyet – a nappali rejtőzködő életmódja miatt – némi szerencsével láthattak meg a látogatók. Most azonban a legújabb kölyökkel sűrübben találkozhatnak a látogatók.

Eddig a tatu kölykök, ahogy felcseperedtek, elhagyták a Vadasparkot, számos európai állatkertbe kerültek szegedi állatok. A mostani helyzet azonban ettől eltér, miután úgy döntöttöttek a Vadaspark szakemberei, hogy a legutóbb, 2016 október végén született kis tatut hozzászoktatják az emberi jelenléthez, hogy ne gömbölyödjön össze védekezésképpen, amikor megfogják. Sőt, a szelídsége révén akár meg is tudják sétáltatni, és eközben a látogatók is találkozhatnak vele. Minden a tervek szerint alakult, TankAri nemcsak nem félős, hanem kifejezetten bátor lett az emberek közelében, sőt örömmel fedez fel minden újdonságot, legyen az akár csak egy ruhadarab is. Különösen az erdei talaj villanyozza fel, főleg, ha azon még egy vakondtúrás is nő. Természetesen, ezen séták során a látogatók is találkozhatnak vele, sőt, akár meg is simogathatják a páncélját.

Az armadillók közül a háromöves tatuk azok, akik valóban össze tudnak gömbölyödni, úgy, hogy rés sem marad a páncéllemezek között. Elsősorban rovarokkal, kisebb mértékben gyümölcsökkel táplálkoznak dél-amerikai, többnyire fás szavannák által övezet füves és mocsaras élőhelyükön. Bár még gyakorinak számítanak, az élőhely vesztés és a vadászat következtében a létszámuk folyamatosan csökken a természetes élőhelyükön. Állatkertekben nem minősül túl gyakori fajnak, bár nem számít a nagy ritkaságok közé sem, Európában jelenleg 46 állatkertben látható a matakó.