Nagyszabású program indul az óvodák felújítására

Szegedi hírek | 2017. március 10. 14:37
óvodafelújítás, Nagy Sándor, Szentgyörgyi Pál, TOP
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Az idén 750 millió forintból öt, a következő esztendőben pedig várhatóan 9-11 óvoda épülete újulhat meg Szegeden. A munkák a Tabán utcai intézménynél már meg is kezdődtek, a helyszínen Szeged két alpolgármestere, Nagy Sándor és Szentgyörgyi Pál tartott sajtótájékoztatót pénteken.

Az idei évben döntően európai unós forrásból az önkormányzat megkezdi a szegedi óvodák korszerűsítését. Az óvodafejlesztési program két helyszínen indul: a Tabán utcai és az Építő utcai intézményben.

A fejlesztésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból nyert támogatást az önkormányzat. A Tabán utcai óvoda felújítása a napokban már meg is kezdődött: itt 179 millió forintból az elkövetkezendő négy hónapban szinte teljesen megújul az óvoda épülete. A Tabán utcai óvodásokat a felújítás idejére a Temesvári körúti óvodában helyezték el. Az önkormányzat a 102 gyermek utaztatásához 2 buszt biztosít, amellyel a gyerekeket reggel átviszik felnőtt kísérettel Újszegedre, délután pedig visszaszállítják.

A Tabán Utcai Óvoda 1979-ben épült, három szárnyból álló épületegyüttesét az átadás óta nem újították fel, a mostani átfogó korszerűsítés célja, hogy hatékonnyá és energiagazdaságossá tegyék az épület működését.

A négy hónapig tartó munkálatok során az épület külső része és a padlástér hőszigetelést kap, kicserélik a homlokzati nyílászárókat, egyúttal hőszigetelő, háromrétegű bukó-nyíló ablakokat és biztonsági üvegezésű ajtókat építenek be. Korszerűsítik a fűtésrendszert, valamint felújítják a vizes blokkokat. Teljesen lecserélik a burkolatot és az óvoda udvarát is rendezik. Megújul a főbejárat környéke, kialakítanak egy előtetőt, az akadálymentesítés és balesetveszély csökkentése érdekében pedig új járdaburkolatot raknak le. Mintegy 3 millió forint értékben új udvari játékokat is kapnak az óvodások. A csoportszobák ablakaira redőnyöket és szúnyoghálókat szerelnek fel, illetve az ablakpárkányokra kívülről fedést helyeznek el. Belül a padlókat is teljesen felújítják, lecserélik a hideg- és meleg burkolatokat, megújulnak az öltözők, kialakítanak akadálymentesített mosdót, a szükséges helyeken gépi szellőztetést építenek ki és újrafestik a falakat. Mindezek mellett a beruházás részeként modernizálják a hőközpontot, rekonstruálják az elektromos hálózatot és ahol szükséges álmennyezetet építenek a vezetékek eltakarására.

Szintén most indul az Építő utcai óvoda felújítása. A tervek szerint a 173 millió forintért végzett munkálatok három hónapig tartanak majd. A felújítás idejére az ide járó óvodásokat a Sólyom utcában található, úgynevezett Rókás óvodában helyezik el a munkálatok idejére. A 100 fő befogadására alkalmas Építő utcai óvoda 1974-75-ben épült, azóta nem került sor átfogó felújításra.

A komplex felújítás során energetikailag korszerűsítik az épületet, hőszigetelik a homlokzatokat, teljesen megújítják a tető hő- és vízszigetelését, újakra cserélik a homlokzati nyílászárókat, a foglalkoztatók nyílászáróira pedig alumínium zsaluziát szerelnek fel a túlzott felmelegedés ellen. A bejárat akadálymentesítése érdekében új bejárati előcsarnokot és rámpát építenek, továbbá akadálymentes illemhelyet és mosdót is kialakítanak. Az udvari részeken a térburkolatot részben elbontják, részben pedig kiegészítéseket és új térburkolatot raknak le. A belső térben szintén cserélik a burkolatot, a folyosókon parketta helyett kerámia padló lesz, a csoportszobák és a tornaszoba meglévő parketta burkolatát felújítják. Teljes felújító belső festésre is sor kerül és lecserélik a beltéri ajtókat. A belső elektromos hálózatot, a gépészeti és fűtésrendszert is korszerűsítik. A használaton kívüli zuhanyzókat megszüntetik és a helyére új dolgozói szociális részt építenek.

Megújul az óvoda bútorzata is, az óvodások új ágyakat, öltözőszekrényeket, asztalokat, gyermekszékeket és fejlesztő játékokat kapnak csaknem 3 millió forint értékben. A projekt befejeződésével mindkét helyszínen teljesen megújult és modernizált óvodába térhetnek vissza az óvodások.

Idén a tervek szerint további három óvoda rekonstrukciója kezdődhet meg. Az erre az évre tervezett öt óvoda felújítása 750 millió forintba kerül, amely nagy része európai uniós forrás, de 100 millió forintos önrésszel Szeged önkormányzata is hozzájárul a munkálatokhoz. Nagy Sándortól megtudtuk, a város a következő évben újabb 9-11 óvoda felújítását, korszerűsítését tervezi.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!