Rugalmas jogrendszer kell a gazdasági fejlődéshez

Szegedi hírek | 2017. március 9. 14:02
ELI-ALPS, SZTE, technológia, jogrendszer, Trócsányi László, Balogh Elemér, Lehrner Lóránt
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A gyorsan változó körülmények, az innováció egyre rugalmasabb jogi környezetet igényel, nehogy a merev jogrendszer szétfeszítse a technológiai környezetet – hangozott el azon a konferencián, amelyet az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont és az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézete rendezett Szegeden.

A gazdasági fejlődés és az innováció jogi kihívásairól szóló konferenciát Trócsányi László igazságügyi miniszter nyitotta meg csütörtökön délelőtt:

– Az igazságügyi minisztérium is igyekszik segíteni az ország versenyképességét – jelentette ki a miniszter, aki kifejtette: törekednek a jogrendszer stabilitása mellett arra, hogy olyan jogszabályok szülessenek, amely valóban szükségesek és a versenyképességet elősegítik.

Egy adott ország jogi versenyképességét meghatározza a jogrendszer minősége – a jogszabályok száma, minősége, átláthatósága –, illetve az előírások tartalma, az, hogy ezek miként segítik a gazdaság hatékony működését – fejtette ki a miniszter.

A gazdaság és a technológia fejlődésével új szabályozási területek jelennek meg, és ez kihat a jogszabályok mennyiségére is. 1916-ban 51, 1938-ban 39, 1946-ban 29 törvényt fogadtak el Magyarországon, ehhez képest 2015-ben 230-ról döntött a parlament. Ma Magyarországon 1718 törvény, 308 törvényerejű rendelet, 2228 kormányrendelet, 3346 miniszteri rendelet van hatályban, az önkormányzati rendeletek száma pedig eléri a 150 ezret mondta el a miniszter. Hozzátette: kérdés, hogy valóban szükség van-e ennyi joganyagra, versenyképes lesz-e egy ország, ha a jogszabályok száma hatalmas mennyiségre kúszik fel.

Trócsányi László hangsúlyozta, ez nem magyar sajátosság, általános jelenség a világban. Egyfajta „túlkodikfikációnak” lehetünk tanúi, emellett azonban „felülkodifikáció” is megjelenik: az a miniszteri rendeletben is szabályozható kérdést törvény rendezi.

A házigazdák nevében Balogh Elemér, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja köszöntőjében kifejtette, a digitális technológia olyan új élethelyzeteket teremt, amelyek során a jogászokra óriási szükség van. A jog szerepe ma már alakító, előrelátó funkció, míg korábban a reflektálás, a helyreállítás feladatát viselte.

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a kutatás-fejlesztés rohamosan változó terület, a szegedi lézeres kutatóközpont építése során ők maguk is több jogi problémába ütköztek, mert a kutatás-fejlesztés gyorsan változó környezet és a jogszabályok nem mindig képesek naprakészen követni.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!