Hirdetés

Szeged sikerágazata lett mára a turizmus

Szegedi hírek | 2017. február 23. 09:54
turizmus, idegenforgalom, Szeged, Top10
Szeged igazi sikerágazata lett mára az idegenforgalom. Tavaly rekordbevételt értek el a szegedi szálláshelyek. Budapest után a hazai nagyvárosok közül Szeged volt a legvonzóbb turisztikai célpont: 184 ezer vendég 377 ezer éjszakát töltött a városban.

Szeged 2016-ban is kiemelkedően jó turisztikai mérleggel zárhatta az évet: a statisztikák szerint egy év alatt 12 százalékkal nőtt a vendégek, 13 százalékkal pedig a vendégéjszakák száma a Tisza-parti városban.
2016-ban 184 ezer 411 vendég, 377 ezer 358 vendégéjszakát töltött Szegeden. A belföldi és a külföldi vendégek egyaránt 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el nálunk. Összesen 62 ezer 563 külföldi vendég, 119 ezer 47 vendégéjszakát töltött el Szegeden, a belföldiek közel kétszer annyian jártak városunkban, 121 ezer 848 turista 258 ezer 311 vendégéjszakát töltött el.

Hárommilliárdos bevételt hozott a városnak az idegenforgalom

A turizmus gazdasági eredményei is évről évre nőnek: Szegeden a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele tavaly megközelítette a 3 milliárd forintot, ebből a külföldiek kevéssel egymilliárd felett részesedtek. A 2016-os összes bevétel 420 millió forinttal volt magasabb a 2015 évinél, ami a vendégszámnál és -éjszakánál is nagyobb, 17 százalékos javulás jelent.
Az évről évre növekvő, jó eredményben erősen érződik a szegedi programok, fesztiválok vendégeket hozó hatása is. Többek között komoly idegenforgalmi vonzerő a Szegedi Szabadtéri Játékok, de a kora tavasztól késő őszig tartó fesztiválszezon is jelentős számú vendéget csábít a városba.
A város továbbra is jelentős beruházásokat tervez ezen a területen: az idegenforgalommal kapcsolatos fejlesztések az idén meghaladják a 1,5 milliárd forintot. A vadaspark elefántházára 480 millió forintot fordít a város, de 300 milliónál is több jut majd a Móra Ferenc Múzeum, a Belvárosi mozi és a Partfürdő fejlesztésére.
A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a szallas.hu portál friss felmérése szerint Szeged bekerült a 10 legnépszerűbb hazai utazási célpont közé. Budapesten kívül csak a tradicionális idegenforgalmi célpontok – Siófok, Hajdúszoboszló, Eger és Gyula – előzik meg. A nagyvárosok közül viszont magunk mögé utasítottuk Pécset és Debrecent, Miskolc és Győr pedig még a legjobb tíz közé sem került be.

Kiadványokkal is népszerűsítenek

Az önkormányzat minden évben megújítva kiadja a Szegedi Látnivalók, a Szegedi Információk kiadványt és az éves Szegedi Programajánlót. Ezek segítségével népszerűsítik a várost a belföldi és külföldi utazási kiállításokon, a nagyobb rendezvények kitelepülésein, valamint eljuttatják ezeket az ország összes Tourinform-irodájába.
A Látnivalók 11 nyelven jelenik meg, és a város 34 turisztikai attrakcióját mutatja be, az információs füzetben szerepelnek a szegedi szállásadók, vendéglátóhelyek és egyéb turisztikai szolgáltatók.
A programajánló pedig a vendégek szempontjából jelentős városi eseményeket foglalja össze magyar, angol és német nyelven. A kiemelt fesztiválokra, nagyrendezvényekre – többek között a szabadtéri játékok előadásira, a borfesztiválra, a Szeged napja ünnepségsorozatra, a SZIN-re és a halfesztiválra – 1-1 oldalon, külön is felhívják a figyelmet.

Képeink illusztrációk

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!