Régi formájában újulhat meg a Széchenyi tér

Szegedi hírek | 2017. február 15. 01:58
Széchenyi tér, felújítás, vi2017-02, tv
Régóta a tervek között szerepel a város parkosított főterének felújítása, ám ezúttal a kormány pénzt is ígért a beruházáshoz. Orbán Viktor miniszterelnök annyit kért cserébe, hogy a Széchenyi tér a régi formáját kapja vissza. (videóval)

A múlt hétfőn a miniszterelnök és a polgármester közötti tárgyaláson szóban már megegyeztek erről, a munkálatokat akkor kezdhetik el, ha a kormány hivatalos formában is megerősíti a pénzügyi támogatást. Az átalakítást még 2004-ben határozták el, most úgy tűnik, hogy az uniós költségvetési ciklus végére készülhetne el.

A Széchenyi teret a 100 évvel ezelőtti állapotában szeretnénk visszaállítani. Hogyha végiggondoljuk, itt a tér, a teret határoló épületek azok a nagy árvíz utáni épült nagy paloták és ennek a hangulatát vissza lehet hozni – nyilatkozta a beruházásról Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester. 

A város története egybefonódott a Széchenyi térrel, hiszen az 1879-es nagy árvíz idején tengerré változott a tér, az első világháború alatt francia csapatok állomásoztak itt, és ezen a helyen zajlott az ‘56-os események egy része is. A felújítás az előzetes számítások szerint 3 milliárd forintba kerülne. Ehhez a kormány támogatását is igénybe venné a város. A múlt hétfőn, amikor Orbán Viktor kormányfő Szegeden találkozott Botka László polgármesterrel, a kormányfő is elfogadta a tervet. A fejlesztés azonban csak akkor kezdődhet el, ha kormányhatározat lesz róla, és az álam pénzügyi támogatást ad hozzá.