Zsidó ember csak Isten előtt hajlong

Szegedi hírek | 2017. február 15. 01:54
Ábrahám Vera, zsidó temető, könyv, vi2017-02
Januárban kapta meg a Szeged Kultúrájáért díjat, szerdán pedig már az új könyvét mutatta be a közönségnek Ábrahám Vera, akit a legtöbben a szegedi zsidóság kutatójaként ismerik. Legújabb könyve a szegedi zsidó temetők történetéről és sorsáról szól. (videóval)

Ábrahám Vera könyvtáros évek óta foglalkozik a zsidóssággal, a zsidó közösségek életével. Első hasonló témájú könyve a Somogy megyei zsidó temetők világáról jelent meg, most Szeged izraelita temetőiben végzett kutatómunkát. Könyvbemutatóján Lednitzky András, a szegedi zsidó hitközség elnöke elmondta, Ábrahám Vera munkája precíz, és nélkülözhetetlen a szegedi hitközség számára.

Ábrahám Vera szegedi kutatómunkája során egy több mint 13000 névből álló névjegyzéket gyűjtött össze. De nem csak a sírfeliratokat kutatta, a vallási szimbólumok is érdekelték. A kutató szerint a szegedi zsidó sírok jobb állapotban vannak, mint például Somogy megyében, de sokkal több törődést érdemelnének az itteni sírhelyek is, hiszen még mindig nagy létszámú a városban élő zsidó közösség.

A fotó illusztráció