Erdődy-díjat kapott Bíró-Balogh Tamás

Rövid hírek | 2017. február 15. 01:49
díj, elismerés, Erdődy-díj, Bíró-Balogh Tamás, vi2017-02
Az Erdődy Editről elnevezett díjjal ismerték el Bíró-Balogh Tamás szegedi irodalomtörténész munkáját. A Szegedi Tudományegyetem munkatársa a Könyvvel üzenek néked - Radnóti Miklós dedikációi című kötetéért vehette át a rangos szakmai elismerést. (videóval)

A szerző első publikációja Radnóti egyik dedikációjáról 15 évvel ezelőtt jelent meg. Ezt követően kezdte el szisztematikusan gyűjteni a költő saját kézzel írt ajánlásait. A legtöbbre a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban bukkant, de több városi és megyei intézményben is talált a költő feljegyzéseiből. Napjainkban négy olyan  emberről tudunk, akinek Radnóti dedikált. A Somogyi Könyvtárban egy igen izgalmas dokumentumra lelt: a költő, vagy egy segítője itt rejtette el az elkobzásra ítélt Újmódi pásztorok éneke egy példányát, palackba zárva. Az előzéklapjára pontos tudósítást írt azzal a céllal, hogy az utókor ne csak a verseket, hanem a kötet sorsát is megismerje. Az, hogy ilyen sok dedikáció maradt meg, az irodalomtörténészt is meglepte.

A Szépmíves Kiadó gondozásában megjelent, rendkívül igényes könyvért vehette tehát át az Erdődy Edit – díjat, első vidéki elismertként. Az MTA egykori főmunkatársáról elnevezett, és az ő személyiségére és munkásságára emlékeztető  egyedi műalkotást a névadó képzőművész lánya készítette, amelyhez egy kísérő oklevél is tartozik.