Már javítják a tél okozta kátyúkat

Szegedi hírek | 2017. február 12. 14:19
út, hiba, kátyú, kátyúzás, Makrai László, vi2017-02
Gyorsan elolvadt a hó, ezzel együtt megjelentek a kátyúk is az utakon. Szeged belterületén folyamatosan javítják a hibákat, ezeket a téli csapadék és az útfelszín elöregedése, amortizációja okozza. Bár ilyenkor télen csak ideiglenes aszfaltozást kapnak a kátyúk, nyáron a tartós réteg kerül az utakra. (videóval)

A szakemberek elkezdték a szegedi utak aszfalthibáinak javítását. A munka óriási, hisz a  város összútburkolatának körül belül felén vannak problémák. Ez nem mind kátyú, hanem ún. felületi hámlás, amely annak következtében kopik, hogy megbomlik az útburkolat. Ezeknek a téli fagyok  sem kedveznek. A kisebb repedésekbe beszovárgó víz télen megfagy, tovább tágítja a repedést, amelyből az autók kerekei pedig kiverik az aszfaltot, így gyorsan kialakul a nagyobb kátyú.

Kátyúzásra évente 120 millió forintot költ a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. Ráadásul egyszer nem elég befoltozni az aszfaltot, több alkalommal kell javítani a problémás útburkolatokat.

Makrai László, a cég ügyvezetője elmondta télen csak hidegaszfaltos technikával tudják befedni a kátyúkat és csak azt követően tudják véglegesen megcsinálni, ha el kezdenek dolgozni az aszfaltkeverő üzemek és így a meleg aszfaltos tecnikát tudják alkalmazni.

A cég folyamatosan felméri Szeged belterületi útjainak hibáit, és ha kátyút találnak, azt 48 órán belül betömik. A szegediek is segíthetnek. Ha valaki úthibával találkozik, a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. honlapján tehet bejelentést, melyet szintén megvizsgálnak és rövid időnbelül kijavítanak a szakemberek.

A fotó illusztráció