Szeged igazságos, az EU által kiemelten támogatott fejlődést tervez az idei évre!

Szegedi hírek | 2017. február 12. 14:20
közgyűlés, fejlesztések, szocális támogatások, bérfejlesztés, Botka László
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Számos, a szegediek életét pozitívan befolyásoló döntést hoztak a városatyák az önkormányzat idei első közgyűlésén. A képviselők pénteken döntöttek arról, hogy tovább bővülnek a szociális ellátások, béremelési alapot hoztak létre, jelentős fejlesztésekről határoztak és odaítélték az idei városi kitüntetéseket.

Az esztendő első közgyűlésének legfontosabb napirendi pontja a város 2017-es költségvetésének elfogadása volt. Az előterjesztésből kiderült, Szeged az idén 51,2 milliárd forintból gazdálkodhat. Országosan is egyedülálló, hogy a költségvetés fele, 25,6 milliárd forint a fejlesztéseket szolgálja.
Sajátosan alakul a város bevételeinek megoszlása is: míg néhány évvel ezelőtt az állami támogatások összege több mint 15 milliárd forint volt, ez mára 5,4 milliárd forintra „olvadt”. Így elmondható, a város működési kiadásainak alig több mint egyötödét fedezi csak az állam, nagyobb részét a helyi cégek adóbefizetései és az önkormányzat cégeinek működési bevételei adják. Ez is azt bizonyítja, hogy a szegedi gazdaság évről évre egyre jobban erősödik, hiszen a szegedi önkormányzat – lassan egyedüliként a hazai nagyvárosok közül – továbbra sem vet ki az itt lakókra helyi adót. A saját adóbevételek nagyját, 9,3 milliárd forintot a helyi iparűzési adóbevételek jelentik. Szeged szerencsés helyzetben van a munkanélküliség tekintetében is: míg az országos munkanélküliségi ráta 4 százalék körüli, addig a szegedi mindössze 2,8, szemben a debreceni 5,4 százalékkal vagy a pécsi 3,9-el.

A város évről-évre tovább szövi a szociális hálót

Az állami elvonásoknak évek óta a legszegényebbek a legnagyobb vesztesei. Így van ez az idén is. Míg 2010-ben közel 900 millió forintot utalt a kormány segélyezésre és a szegedi szociális intézmények fenntartására, addig tavaly teljesen kivonult a szociális ellátásból, ezt a feladatot az önkormányzatokra hárította, miközben rossz gazdaságpolitikája miatt mára a lakosság 40 százaléka a létminimum közelében él.
Szeged közgyűlése – Botka László polgármester javaslatára – már tavaly úgy döntött, egyetlen rászoruló sem maradhat a városban ellátás nélkül. Ezért 2016-ban 400 millió, az idén pedig már 500 millió forintos segélyezési alapot hoztak létre a város költségvetésében.
Miközben az állam teljesen kivonult az ellátásból, az önkormányzat az idén is tovább szövi a szociális hálót: január 1-jétől minden szegedi újszülött családja alanyi jogon, egyszeri 25 ezer forintos úgynevezett szülési támogatásban részesül. A pénteki közgyűlési döntés értelmében pedig az idén emelkedik a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás és a lakhatási támogatás összege is. Így a hazai nagyvárosok közül továbbra is Szeged költi a legtöbbet, félmilliárd forintot szociális kiadásokra az idén.

Béremelési alappal kezelik a jövedelmi feszültségeket

Januártól jelentősen megemelte a kormány a kötelezően fizetendő minimálbért és a garantált bérminimumot. Ez a tizennégy szegedi önkormányzati cég némelyikénél komoly pénzügyi problémát okozhatna. Ezért a fenntartó önkormányzat egy 500 milliós pénzügyi alapot különített el a város 2017-es költségvetésében, amelyet pénteken a városatyák jóvá is hagytak.
Az ötszázmillió forint részben arra szolgál, hogy a januártól kötelezően megemelt béreket ki tudják fizetni az intézményekben, valamint a város fenntartásában lévő cégeknél az alkalmazottaknak, ám ebből az összegből szeretnék a bérfeszültségeket is rendezni. A megemelt minimálbér és garantált bérminimum miatt ugyanis „összecsúsztak” a fizetések, ezért az így lemaradók bérét is hozzá kell igazítani a többiekéhez. A tervek szerint a kötelező béremelésben nem érintettek is 5-15 százalékos béremelést kapnak a városi cégeknél és intézményeknél.
Az országosan is egyedülálló kezdeményezés több mint kétezer alkalmazottat érint a város cégeinél.
Botka László polgármester a közgyűlésen utalt arra, hogy a korábbi négy évben a Fidesz-Jobbik többség idején évente 500 millió forint folyt ki túlárazott szolgáltatásokra és a haverokhoz, a választások után ezeket a pénzcsapokat elzárták, most többek között ez teszi lehetővé, hogy emeljék a város cégeinél dolgozók bérét.

Fejlesztéseinket döntően az európai unió támogatja

Szeged költségvetésében az idén több mint 25 milliárd forint jut különféle fejlesztésekre, az összeg nagyját az európai uniós támogatások teszik ki.
Az egyik legfontosabb hazai forrásból megvalósuló beruházás a fedett uszoda felépítése az Etelka soron, melynek teljes költség 6-7 milliárd forintot tesz ki. A tervek szerint ősszel el is kezdik építeni a létesítményt.
Uniós forrásból pedig három városrész újul meg, amelyek esetében fontos szempont a zöld felület növelése is. A gazdaságélénkítő és népességmegtartó projekt keretében csapadék- és belvízvédelmi beruházásokra kerülhet sor. Az úgynevezett „zöld város” programra összesen 3,6 milliárd forintot fordíthat a város: 990-990 millióból teljesen megfiatalodik az újszegedi liget és belső Tarján, 820 millióból Odessza városrészt rehabilitálják, a Tisza-part belvárosi szakasza pedig 850 millió forintból fiatalodhat meg a Belvedere-től a Roosevelt térig.
Négy milliárd forint jut majd közlekedésfejlesztési beruházásokra. Ebből többek között új kerékpárutak épülnek, a Tisza Lajos körút északi és déli végén pedig korszerű csomópontokat alakítanak ki, a városban összesen 40 megálló is megfiatalodik. Ezen kívül folytatódik az „okos város” program is, melynek részeként korszerűsödik a városi parkolási rendszer.
Nyolc iskola, valamint 6 bölcsőde és óvoda energetikai felújítására 7,3 milliárd forintot szán a város. Közel 2 milliárdból pedig a közszolgáltatásokat lehet fejleszteni, ennek kertében újítják fel a Budapesti körúti és a Korondi utcai orvosi rendelőket, valamint új egészségházat építenek Kiskundorozsmán.

Városi kitüntetések: csak a teljesítmény számít!

Pénteki ülésükön határoztak a képviselők a 2017. évi városi kitüntetésekről is. Botka László polgármester előterjesztése az idén is azt a gyakorlatot követi, amely szerint a városi kitüntetések odaítélésénél nem a pártállás, a politikai hovatartozás, hanem a munka, a teljesítmény számít. Így most is elismert kiváló személyek vehetik majd át májusban, a Szeged Napi ünnepségek keretében az önkormányzat legmagasabb elismeréseit.
Szeged új díszpolgárának választották Pintér Sándor professzort, a Gyermekklinika korábbi igazgatóját. Pro Urbe díjat kap Temesi Ferenc író és Vígh László vegyész. Szegedért Emlékérem kitüntetésben részesülnek: Hatvani László matematikus és Bálint István nyugalmazott tanár, Kancsár Orsolya színésznő, Fekete Klára újságíró és Szőke Péter a város korábbi rendőrkapitánya. Szeged nemzetközi kapcsolataiért emlékérem kitüntetésben részesül Wollemann Mária orvos és Tóth Pál Paja animációs filmrendező.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!