Fő téma a költségvetés a közgyűlésen (élő)

Szegedi hírek | 2017. február 10. 08:59
közgyűlés
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Összesen 14 napirendi pontról tárgyalnak pénteken a képviselők az idei év első közgyűlésén. A legfontosabb téma a város 2017. évi költségvetése, de szó lesz személyi döntésekről, pályázatokról. Az ülést élőben közvetítjük.

13.22

A képviselők megszavazták a napirendeket, többek között 17 igen, 7 nem és 4 tartózkodással elfogadták a város 2017. évi költségvetését. Döntöttek a különféle pályázatokkal kapcsolatos előterjesztésekről, amelynek köszönhetően számos városi zöldfelület megújul majd. Egyhangúlag megválasztották Orbán Hédit a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatójává, aki így folytathatja a megkezdett munkát. Két új külsős bizottsági tagot is megválasztottak a képviselők, Ollé György és Kónya Zsolt le is tették esküjüket a képviselők előtt.

Döntöttek a képviselők a parkolóhelyek megváltási lehetőségéről, valamint utoljára még módosították a 2016. évi költségvetést. Megszavazták az 500 millió forintos szociális keretet, valamint az újabb ellátási formák bevezetését.

Határoztak a képviselők a 2017. évi városi kitüntetésekről is. Szeged új díszpolgára Pintér Sándor professzor, a Gyermekklinika korábbi igazgatója lett. Pro Urbe díjat kap Temesi Ferenc író és Vígh László vegyész. Szegedért Emlékérem kitüntetésben részesülnek: Hatvani László matematikus és Bálint István nyugalmazott tanár, Kancsár Orsolya színésznő, Fekete Klára újságíró és Szőke Péter a város korábbi rendőrkapitánya. Szeged nemzetközi kapcsolataiért emlékérem kitüntetésben részesül Wollemann Mária orvos és Tóth Pál Paja animációs filmrendező.

A kitüntetéseket májusban, a Szeged Napi ünnepségek keretében adják majd át.

12.42

Két külsős bizottsgi tag megválasztásával kapcsolatos vita jól elhúzodott, Binszkí József és Szentistványi István többször is hozzászólt a témához. Ezt követően azonban ismét felgyorsultak az események és a maradék napirendi pontokon gyorsan túlléptek a képviselők.

12.13

Nagy Sándor alpolgármester kiemelte, a városban folyamatosan fejlesztik a zöldfelületeket, több helyen számos fát ültettek ki az utóbbi időben.

11.46

Szondi Ildikó (MSZP) a különféle pályázatokról szóló napirend kapcsán elmondta, másfél év alatt teljesen megújul a Tisza part belvárosi része, többek között a Stefáni, a Móra park és a Roosevelt tér.

Mészáros Tamás (MSZP) az iskolafelújítási programra hívtal fel a figyelmet. Mont mondta, a kormány elvette Szeged iskoláit, de az önkormányzat akkor is fordít pénzt a felújításukra. A mostani projekt keretében 8 iskola újul meg 3 milliárd forintból. Az uniós forrás mellett több száz millió forintos városi önrsz is segíti a beruházások megvalósítását.

Kozma József szintén a városrészi fejlezstésekről beszélt, hozzászólásában elsősorban a Vértó és környékének megújítását emelte ki. Itt többe között új futókör, játszótér és kis piac épül, a környéken lakó 30 ezer ember kiszolgálására.

11.43

Felpörögtem az események, gyorsan átléptek a képviselők 4 napirendi ponton anélkül, hogy hozzászóltak volna.

11.37

Botka László a települési támogatásokról szóló rendelet módosítása kapcsán elmondta , a költségvetés fontos eleme, hogy a tavalyi 400 millió helyett az idén már 500 millió forintot különítettek el a rászorulók támogatására.

A Fidesz-kormány ugyanis két éve teljesen kivonult a szociális ellátásából és az önkormányzatok teherbíró képességére és érzékenységére bízta, hogy milyen és mekkora feladatot vállalnak önként a rászorulók támogatásából. Szeged ebben mindig is élen járt, hiszen eddig egyetlen rászoruló sem veszítette el korábbi ellátását. - tette hozzá.

Az idén Szegeden tovább bővül a szociális ellátórendszer, január 1-jétől minden szegedi újszülött családja alanyi jogon, egyszeri 25 ezer forintos úgynevezett szülési támogatásban részesül. Az alig egy hónapja életbe lépett támogatás máris rendkívül népszerű. Idén emelkedik a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás és a lakhatási támogatás összege is.

11.30

Az egyik legfontosabb napirendi pont, a költségvetés vitája lezárult, minden bizonnyal innetől kezdve gyorsabban haladnak majd a képviselők a többi napirendi ponttal.

11.10

Országos témák és a helyi politika váltja egymást a felszólalásokban. Szóba került az egyházügyi alap újbóli létrehozása, de az egyházak év végi kormány általi milliárdos támogatása is. Emellett természetesen Szeged költségvetéséről is vitáztak a képviselők. A felszólalások újabb felszólalásokat inspirálnak, folyamatosan jelentkeznek a képviselők hozzászólásra.

10.50

Joób Márton arról beszélt, hogy a jobboldal szerint az állam nem vonult ki a szociális ellátásból, de akkor mi szükség van arra, hogy a város saját erejéből 500 millió forintot költsön a rászorulók megsegítésére. Az igazság az, hogy a lakosság 40 %-a szegény -tette hozzá. Sokan nem tudtak volna télen fűteni, ha a város nem vásárolt volna 350 családnak tűzifát. Elmondta, tavay 12 millió forintot, idén pedig 15 millió forintot fodítanak majd erre a célra. Sok rászoruló pedig a gyógyszereit sem tudná kiváltani a város segítsége nélkül.

10.49

Már a magánynyugdíjpénztárak vagyonának elvételéről, a béremelésekről, járulékfizetésről szól a vita, amelyben Póda Jenő, Kardos Irén és Solymos László is megszólalt.

10.27

Szentistványi István arról beszélt, hogy a működési költség 2 %-a, 500 millió forint megy el szociális támogatásokra. Szerinte ennél többre lenne szükség. Botka László válaszában elmondta, az összes nagyváros közül Szeged költi a legtöbbet a rászorulók támogatására. Arra is kérte a képviselőt, adjon be végre egy módósító javaslatot, hogy milyen forrásból emelné a szociális támogatások összegét.

Ménesi Imre (MSZP) a béremelésekről szólva elmondta, a kormány akkor nem hozta volna nehéz helyzetbe a vállalkozásokat, ha a jarulékterheket jelentősebben csökkentette volna.

Kothencz János (Fidesz-LÉT) a Tarjáni fejlesztéseket emelte ki. Örömét fejezte ki azért, mert lesz járda és útfelujítás, valamint a zöldterületek is megújulnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy nincs az a pénz, ami elég lenne a szociális támogatásokra, hiszen Tarján is egyre jobban elöregszik, és egyre több a rászoruló.

10.06

Joób Márton (MSZP) elmondta, az állam teljesen kivonult a szociális ellátórendszer finanszírozásából, de Szeged nem hagyja magára a részorulókat. Éppen ezért a tavalyi 400 milliós szociális keretet, 100 millió forinttal megemelik. Tavaly 12 ezer szegedi családon segített az önkormányzat. Az idén új elemekkel bővül a rendszer. Januártól él a 25 ezer forintos szülési támogatás és idén bővül a lakhatási és gyermekvédelmi támogatás is.

Tóth Károly (MSZP) a turisztikai beruhézások kedvező hatásáról beszélt. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a bevételek megjelennek a város költségvetésében. Idén is több turisztikai beruházás kezdődik, vagy fejeződik be. Elkezdődik a Vadasparkban az elefántház építése, megújul a REÖK palota homlokzata, valamint a régi zsinagóga is.

Póda Jenő szerint valami megmozdult, az élénkülés költségvetésének nevezte az ideit. Szerinte adó csökkentésre lenne szükség Szegeden.

Botka László polgármester erre úgy reagált, hogy Szeged szinte már az utolsó város ahol a lakosságnak nem kell helyi adót fizetnie, íz ezt csökkenteni sem lehet.

10.04

Laurer István (MSZP) arról beszélt, hogy több olyan fejlesztésre is sor kerül, amire a szegediek már régóta várnak. Ilyen többek között a Budapesti körúti és a Korondi utcai rendelők felújítása, valamint a Kiskundorozsmán épülő új egészségház. Dorozsmán 950 millió forintból a csapadékvíz elvezetési program is folytatódik.

9.58

Szentgyörgyi Pál alpolgármester felszólalásában elmondta, évek óta egyre kevesebb működési támogatást ad az önkormányzatoknak. Szeged tavalyhoz képest az idén 550 millióval kevesebb támogatást kap az államtól. A város működtetésének nagyrészét 13 milliárd forintot saját adóbevételekből és a városi cégek befizetéseiből fedezi az önkormányzat.

Az alpolgármester kiemelte, kétszer 500 millió forint járda és útépítési alapot képeztek, valamint 400 millió forintból 150 üres bérlakást fognak felújítani és a rászorultaknak odaadni.

9.50

Elkezdődött a 2017. évi költségetés tárgyalása. Ez a legfontosabb napirendi pont a mai ülésen.

Botka László elmondta, a költségvetés idei főösszege 51 milliárd forint, amelynek fele a fejlesztést szolgálja. Kiemelte a béremelési alap létrehozását, amely a kormány minimálbér emelésének hatásait hivatott orvosolni. Szeged készülő költségvetésében ugyanis 500 milliós béremelési alapot hozott létre a város vezetése, hogy a januártól kötelezően megemelt béreket ki tudják fizetni az intézményekben. Az új pénzügyi alappal az összetorlódó bérek miatti feszültséget is kezelni szeretnék: azoknak is nő a fizetése, akik nem érintettek a minimálbér-emelésben. Ennek forrsa, hogy rendbetették az önkormányzati cégek gazdálkodását, megszüntették az előnytelen szerződéseket és szigorú gazdálkodást vezettek be.

A polgármester hangsúlyozta, a költségvetés alapelve a szigorú és hatékony működtetés. A fejlesztésekben pedig alapelv, hogy minden városrész egyformán fejlődjön. Uniós pénzből megújul Tarján, Odessza és a Liget is. De minden városrészben lesznek kisebb-nagyobb fejlesztések.

9.40

Póda Jenő (KDNP) nem ért egyet az új rendelet megalkotásával. Szerinte a befolyó pénz csak egyszeri összeg és azt fel is éli a város. Azért sem kellene elfogadni az előterjesztést, mert változnak a közlekedési szokások, például egyre több az elektromos autó. - tette hozzá. Véleménye szerint egyre több parkolóhelyre lesz szükség.

9.33

Nagy Sándor alpolgármester a parkolóhelyek megváltásával kapcsolatos új rendelet megalkotásával kapcsolatban elmondta, a néhány éve megszüntetett lehetőségnek az újbóli megteremtése a cél, mely szerint bizonyos esetekben megválthatók lesznek a parkolóhelyek elsősorban az új beruházások esetében. A főszabály az lesz, hogy a parkolóhely megváltást egy összegben kell befizetni az önkormányzat számlájára. Az alpolgármester ehhez hozzáfűzte, hogy nem közterületi parkolók esetében lesz erre lehetőség, hanem a munkáltató saját parkolóinak kialakításánál. A húsznál több parkolóhely megváltását kérelmezőnek lehetősége lesz arra, hogy legfeljebb öt évre részletfizetés engedélyezését kérje. Garanciális szabály, hogy a kérelmező a fizetési kötelezettségét bankgaranciával biztosítsa.

A húsznál több parkolóhely megváltását kérelmezőnek kötelezettsége, hogy munkahelyi mobilitási tervet készítsen, amelyben bemutatja, hogy a nem gépjárművel közlekedő munkavállalók számára a munkába járás, illetve a vevők/látogatók részére a létesítmény közösségi közlekedéssel, kerékpárral, vagy gyalogosan történő megközelítésének feltételei biztosítottak-e. A tervezet meghatározza azokat a szempontokat, amelyeket a kérelmezőnek a mobilitási tervben be kell mutatnia. Nagyon fontos, hogy a befolyó összeget a város a tömegközlekedésre, illetve a környezetbarát közlekedési eszközök és infrastruktúrák, elsősorban a kerékpáros közlekedés lehetőségeinek bővítésére fordítja.

9.30

Kisebb vita után elfogadták a képviselők a napirendet, így kezdődhet az érdemi munka.

9.23

Tóth Péter (Jobbik) szintén az olimpiáról beszélt. Szerinte fontos lenne a megrendezése, a baj csak az, hogy ez Mészáros Lőrinc olimpiája lenne. Amig azonban ilyen korrupt kormány van hatalmon, esély csak arra van, hogy a lenyúlások olimpiája lesz.

Botka László szerint a kormány nem tekinti nemzeti ügynek az olimpiát és kikérné róla az emberek véleményét. Míg régebben többségben voltak azok, akik támogatták a budapesti olimpiát, addig mára már a legtöbben ellenzik.

9.22

Nógrádi Tibor (Fidesz-LÉT) szerint a frakciója mindent megtesz annak érdekében, hogy a fejlesztések sikeresek legyenek. Utalt Orbán Viktor szegedi látogatására, amelynek köszönhetően 70 milliárd forintos fejlesztési forrás érkezhet a városba.

Közben még többen kaptak kedved a napirend előtti felszólalásra, újabb két képviselő jelentkezett.

9.17

Haág Zalán (KDNP) elmondta, az elmúlt években a kormány 88 százalékos minimálbér emelést hajtott végre. Az olimpiával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az esemény miatt Szeged jelentős fejlesztési forrásokhoz jutnat, illetve felkerülhet a sportvilág térképére, és idegenforgalmi szempontból is hasznos lenne.

Botka László arra hívta fel a figyelmet, hogy az olimpiai pályázatban egyetlen fejlesztés sincs megjelölve. Jelenleg az országban egyetlen helyszín van, ahol már most lehetne olimpiai versenyt rendezni, ez a Maty-éri Kajak-Kenu pálya.

9.14

Szentistványi István (független) az olimpiával kapcsolatos aláírásgyűjtésról beszélt. Szerinte a népszavazás kiírásáva kapcsolatos aláírásgyűjtés a demokrácia főpróbája. Ez mindenki ügye, igaz csak a budapestiek voksolhatnak.

9.12

Kozma József (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a város nagyon vonzó mindenki számára, ehhez egy jól megtervezett, jövőbe mutató fejlesztéspolitika kell.

9.08

Kardos Irén a minimálbéremelésről beszélt napirend előtti felszólalásában. Mint elmondta, ez öröm, de probléma is egyben, mert a cégek nehezen tudják kigazdálkodni. Nehéz helyzetbe kerültek az önkormányzatok is, mivel a kormány nem nyújt támogatást az emelések fedezésére. Szeged ezért egy 500 millió forintos béremelési alapot hozott létre, hogy a város cégeinél kezelni tudják a problémát.

Botka László polgármester kiemelte, Magyarországon az alacsony jövedelműeknek a legmagasabb az adóterhet. Véleménye szerint vissza kellene állítani a minimálbér adómentességét.

9.05

Nagy Sándor (Együtt) alpolgármester elmondta, fejlesztéspolitikai kérdésekben Szeged és a kormány együtt tudott működni. Ezért is a város volt a legsikeresebb az uniós források felhasználásában. Felszólalásában utalt Orbán Viktor szegedi látogatására, ahol 70 milliárd forint fejelsztési forrás felhasználásáról állapotak meg Botka László polgármesterrel. Szeged felkészült a pályázatokra, amint megnyilnak a lehetőségek, be is adják azokat.

9.00

A képviselők többsége elfoglalta helyét. Botka László polgármester pontosan érkezett. Kezdődik a közgyűlés.

A napirend előtt már négyen is bejelentkeztek felszólalásra.