A védőnők is segítenek a rákszűrésben

Szegedi hírek | 2017. február 9. 18:01
emlőrák, rák, védőnő, szűrés, rákszűrés, megelőzés, vi2017-02
Európában a méhnyakrák az emlőrák után a második leggyakoribb daganatos betegség a nők körében. Hazánkban évente több mint ezer nő kap rossz hírt az orvosától, és több százan elveszítik a betegséggel vívott küzdelmet. A halálozás csökkentése, illetve a szűrési részvétel arányának növelése érdekében a védőnőket is bevonják a megelőzésbe.

Magyarországon 2015 októbere óta végezhetnek rákszűrést a védőnők. A főiskoláról már a képzés birtokában érkezik az utánpótlás, a tapasztaltabbak pedig 40 órás elméleti és gyakorlati tanfolyam után tesznek vizsgát az új feladatkörükből. Szegeden jelenleg nincs erre képzett területi védőnő, igaz, védőnőknek még szerződésük sincs erre a munkára. A szűrési program inkább a kistelepüléseken élőket érintheti, ahol  közvetlenebb lehet a kapcsolat a szakember és a nők között, és az anyagi  körülmények miatt sokan nem is tudnak a városba utazni a vizsgálatért. Szegeden viszont szélesebb körű lehetőségek vannak.

A levett mintából azonban már kimutatható az elváltozás. A cél az, hogy a nők komolyabban vegyék szűrést, és a betegséget, ami – ha időben észlelik – gyógyítható.

A rendelet szerint 2018. december végéig minden védőnőnek igazolnia kell a képzés elvégzését, tehát az kötelező. Az elképzelések szerint az OEP által kijelölt körzetben, és az általuk levélben értesített, 25-65 év közötti nőket kell felkeresniük, és háromévente a szűrésre hívniuk. Ezért a szolgáltató – Szeged esetében az egyetem – 2 ezer forintot kap, amelyből bruttó 900 forint illeti meg a mintavételt végző védőnőt. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy mindez a gyakorlatban hogyan valósul majd meg.

A fotó illusztráció