Orbán Hédit támogatja a bizottság

Szegedi hírek | 2017. február 8. 18:48
Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottság, bizottság, bizottsági ülés, Agóra, Orbán Hédi, pályázat, vi2017-02
Többek között a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatói posztjára beérkezett pályázatokról is döntött a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottság szerda délutáni ülésén. A képviselők egyhangúlag az eddigi igazgatót, Orbán Hédit támogatták.

Összesen 10 napirend került szerda délután a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottság elé. Először a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatói posztjára beérkezett pályázatokról tárgyaltak a képviselők. Összesen hárman nyújtották be pályázatukat a posztra. Mind három aspiráns 5-5 percet kapott, hogy pályázatát szóban kiegészítse.

Drávainé Kovács Ágnes elmondta, ő elsősorban a látványlabor és az informatórium kihasználtságát szeretné bővíteni. Hangsúlyozta, szeretne nyitni az egyetemisták felé is, számukra is szervezne programokat.

Orbán Hédi, az Agóra jelenlegi igazgatója kiemelte, hogy óriási szakmai kihívás volt felépíteni az intézményt és azt követően tartalommal megtölteni. Mint mondta, az Agóra egy igen komplex intézmény, amelynek szerteágazó feladatai vannak. Fő ereje az intézménynek a közművelődés, de a tudományos területet is erősíteni kívánja a következő időszakban. Azt is hozzátette, hogy jelenleg több mint 50 egyesület, szervezet, csoport, kör működik az Agórában.

Vajda Ilona arról beszélt, hogy az Agórának három fő területen kell dolgozni, a közművelődés, az ismeretterjesztés és az oktatás. Hangsúlyozta, a célközönségnek megfelelő szolgáltatásokat, programokat kell nyújtani. Azt is elmondta, hogy megválasztása esetén az intézmény regionális szerepét is erősítené.

A bizottság elnöke, Kozma József ezt követően elmondta, a szakmai bíráló bizottság 4 igen és 1 nem szavazattal Orbán Hédi pályázatát támogatta.

Tóth Károly azt emelte ki, hogy a három pályázat és pályázó nem volt egy súlycsoportban, Orbán Hédi magasan kiemelkedett közülük.

A bizottság végül Drávainé Kovács Ágnás pályázatát 0 igen, 4 nem és 5 tartózkodással, Orbán Hédi pályázatát 9 igen szavazattal és Vajda Ilona pályázatát pedig 0 igen, 3 nem és 6 tartózkodással támogatta. A szavazás értelmében a szakbizottság Orbán Hédi kinevezését javasolja a közgyűlésnek.

Ezt követően a képviselők vita nélkül támogatták a 2016. évi önkormányzati költségvetés zárszámadás előtti módosítását, valamint az önkormányzat 2017. év költségvetését.

Szentgyörgyi Pál alpolgármester felszólalásában kiemelte, hogy az idei költségvetés egyik fontos, új eleme az 500 milliós béremelési alap. Mint mondta, januártól jelentősen megemelte a kormány a kötelezően fizetendő minimálbért és a garantált bérminimumot. A 14, száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégnél dolgozó 2100 alkalmazott közel egyharmadát érinti ez az emelés. Ezért a város vezetése úgy döntött, egy alapot különítenek el a költségvetésben a béremelések fedezésére. Az ötszázmilliós összegből nemcsak a kötelező béremeléseket fedezik majd, hanem a bérfeszültségeket is orvosolni szeretnék. Az elképzelések szerint a kötelező béremelésben nem érintettek is 5-15 százalékos béremelést kapnak.

Bizottság döntött a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói posztjára szóló pályázatról is. Kozma József kiemelte, a pályázat a törvényben előírt feltételeket tartalmazza. A pályázat kiírására azért van szükség, mert a jelenlegi igazgató Herczeg Tamás megbízása 2017. szeptember 15. napján lejár. A pályázatot a pályázati felhívás Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján történő közzétételétől számított 30 napon belül lehet benyújtani.