Az Együtt mindenképpen fütyül Putyinra

Rövid hírek | 2017. február 1. 17:19
együtt, Putyin, fütyülés, Szelényi Zsuzsa, vi2017-02, tv, szgy
Kell-e Magyarországnak Orbán-Putyin szövetség? – teszi fel a kérdést az Együtt. Az orosz államfő február 2-i budapesti látogatása kapcsán fogalmazta meg az ellenzéki párt aggályait Szegeden. (videóval)

Aggályosnak látja az Együtt, hogy két év alatt harmadszor is Budapestre látogat Oroszország elnöke február 2-án. A párt vezetői szerint Magyarországnak Uniós tagállamként nem kellene a nemzetközi szankciókkal sújtott, agresszív terjeszkedési politikát folytató keleti országgal erősítenie a kapcsolatát. Aggasztónak tartják azt is, hogy Orbán Viktor viszonya a civilekhez és a szabad sajtóhoz, hasonlít Putyin politikájához.

Szelényi Zsuzsa, a párt országgyűlési képviselője kifejtette utalt Szijjártó Péter moszkvai előkészítő tárgyalásaira, ahol a külügyekért felelős miniszter az oroszok elleni szankciók feloldását sürgette. Szelényi szerint hamis az az állítás, mely szerint komoly gazdasági károkat okoz Magyarországnak a szankciók fenntartása, ugyanakkor Szijjártó egy szót sem szólt arról, hogy az intézkedéseket kiváltó okok közül egy sem szűnt meg. Oroszország ugyanis nem hajlandó kivonulni a megszállt Krím-félszigetről, és nem hagy fel a kelet-ukrajnai szakadárok támogatásával. 

Hajdú Nóra, a párt elnökségi tagja annyit tett ehhez hozzá, hogy az Együtt mindenképpen megtartja demonstrációját az orosz elnök látogatása idején, noha a TEK műveleti területté nyilvánította a Kossuth teret. Érvényes engedélyük van ugyanis a területre, ahová a demonstrációt bejelentették. A párt tagjai és aktivistái füttykoncerttel kívánják jelezni, hogy mi a véleményük az orosz-magyar barátságról és Putyin agressziójáról külföldön és belföldön egyaránt.

A fütty persze Orbán Viktornak is szól majd február 2-án, aki hétfőn délelőtt Szegeden tárgyalt Botka László polgármesterrel. Annak örült Szelényi Zsuzsa, hogy komoly EU-s és magyar költségvetési pénzt ígért a miniszterelnök a szegedieknek, de felszólították a kormányt, hogy a mintegy 70 milliárd forintot transzparens módon költsék el. Botka László miniszterelnök-jelöltsége kapcsán pedig úgy fogalmazott, a hétvégi tisztújítás után dönthetnek arról, hogyan vágnak majd neki a 2018-as választásoknak.