Hirdetés
Hirdetés

Igent mondtak 70 milliárd forint fejlesztésre

Szegedi hírek | 2017. január 30. 12:47
Orbán Viktor, fejlesztés, Botka László, Modern Városok Program
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Eredményes volt Botka László és Orbán Viktor hétfő délelőtti tárgyalása, közel 70 milliárd forintos fejlesztésről állapodtak meg. Megépül a harmadik Tisza-híd, az új sportuszoda és sportcsarnok. Emellett munkahelyteremtő beruházások is indulnak majd és több közlekedésfejlesztési projekt is megvalósul a következő években.

Közel két órán át tartott Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László polgármester hétfő délelőtti megbeszélése. A kormányfő a Modern Városok Program szegedi fejlesztéseiről tárgyalt a város első emberével. A 10 órára meghirdetett sajtótájékoztató több mint fél órás késéssel kezdődött, az érdeklődő újságírók szinte teljesen megtöltötték a Városháza rendezvénytermét.

Botka László polgármester kiemelte Szeged az elmúlt évtizedben a békés, dinamikus fejlődéséről volt híres. Az elmúlt 7 éves uniós ciklusban a városba 1 milliárd euró fejlesztési forrás érkezett, ez a magyarországi városok közül a legmagasabb arány. Szegeden az a célunk, hogy a jelenlegi 7 éves fejlesztési ciklusban ugyan ilyen sikeresek legyünk – folytatta a polgármester, aki hangsúlyozta ehhez több ezer szegedi közös munkája szükséges. Jelent pillanatban 104 fejlesztési projekt zajlik a városban, van ahol már az építkezés zajlik, de olyan is akad, ahol még a tervezési szakaszban van a beruházás. Ezeknek a beruházásoknak a forrása az a 34 milliárd forint, amelyet az Európai Unió már megítélt Szeged számára. A mai megbeszélésen további 19 projektről tárgyaltunk – mondta Botka László. Ezek a fejlesztések nem csak Szeged érdekét szolgálják, megvalósulásuk erősítik a régió versenyképességét is.

A polgármester a projektek közül kettőt emelt ki, az egyik a 40 milliárd forintból felépülő harmadik Tisza-híd, amely Makó felé biztosít majd vasúti összeköttetést, de Temesvár felé is megnyitja a lehetőségeket. Az új híd nem csak közlekedési és logisztikai szempontból fontos, hanem gazdasági feltáró útként is működik majd, amely újabb munkahelyteremtő beruházások megvalósulását teszi lehetővé. A másik fejlesztés pedig az ELI-hez kötődő tudományos ipari park kialakítása, amely szintén jelentős munkahelyteremtő és gazdaságfejlesztő beruházás lesz majd. Botka László kiemelte, a legfrissebb adatok alapján Szegeden a munkanélküliség 2,8 százalékos, ami annak köszönhető, hogy az elmúlt években több mint 3300 új munkahely létesült a városban.

A polgármester a sajtótájékoztatón azt is elmondta, tájékoztatta Orbán Viktort a Szegeden zajló újfajta bérlakás-programról, amely keretében az önkormányzat tulajdonában 200 bérlakást felújítottak fel és adtak bérbe a rászorulóknak. Botka László kiemelte, ez egy használható és jó példa, amely tapasztalatait felajánlotta a kormány számára.

Botka László hangsúlyozta, alapvető nemzeti ügy, hogy Magyarország a következő időszakban fel tudja használni a rendelkezésére álló európai uniós forrásokat, a Szeged és a kormányzat közötti együttműködés is ezt célozza.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón először megköszönte Botka László meghívását és az eredményes tárgyalást. Elmondta, a főváros mellett létezzenek regionális központok, amelyek között ott van Szeged is. A várost múltja, fekvése, szellemi ereje teszi alkalmassá erre a feladatra.

A kormányfő a támogatni kívánt programok közül kiemelte az M47-es négysávosítását, amelynek köszönhetően autópálya köti majd össze Szegedet Debrecennel, a Szeged-Makó közötti elővárosi vasúti közlekedés kiépítését és a szegedi repülőtér fejlesztését. Ez utóbbira azért van szükség, hogy ne minősítsék vissza a repülőteret.

Orbán Viktor beszélt egy új, nagy élelmiszeripari beruházásról is, amelyhez szintén támogatást biztosítanak majd. Ez a projekt összefüggésben áll a 200 hektáros ipari park fejlesztéssel, amelyről szintén megállapodtak a tárgyalások során.

A további fejlesztések között a kormányfő megemlítette a Belvárosi híd rekonstrukcióját, a belvárosi rakpartok fejlesztését, valamint egy új kerékpáros és gyalogos híd megépítését.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy tárgyalások indulnak a kormány és a város között arról, hogy Szegeden a tömegközlekedést teljes egészében elektromossá alakítsák át. Ennek érdekében egy közös munkacsoportot is felállítanak majd.

A tárgyalások során megállapodás született arról is, hogy a Mars térről elköltöztetik a buszpályaudvart, helyén pedig egy közösségi tér épül majd. Az átköltöztetés költségeit a kormány magára vállalta – jelentette be Orbán Viktor.

A miniszterelnök kiemelte, sportfejlesztésekről is megállapodtak. Ezek között említette az új városi sportuszoda és egy új sportcsarnok felépítését, valamint egy új atlétikai centrum kialakítását.