A levegő minőségének javulása várható

Szegedi hírek | 2017. január 27. 15:18
levegő, levegőminőség, szmog, műszer, mérés, vi2017-01, tv
A városi mérőállomás műszerei folyamatosan figyelik a szennyező anyagok mennyiségét, és a szakemberek az időjárási adatokat is elemzik. Ezek alapján arra lehet következtetni, hogy csökkenni fog a szmog mértéke. (videóval)

A Rózsa utcában található az automata mérőállomás, amely ellenőrzi a levegőben lévő szennyező anyagokat. A tapasztalatok szerint itt lehet az átlaghoz leginkább közelítő értéket mérni a városban. Szegeden a por a legsűrűbb, a gépek a porszemcsék átmérője alapján is válogatnak. A szénmonoxid és a széndioxid arányát is figyelik. Szeged egyes részein lehet valamivel jobb, máshol pedig rosszabb a levegő, hiszen egy forgalmas út mellett, vagy a kertvárosban, ahol sokan fűtenek fával, más a szennyezőanyagok sűrűsége. A  szélsőséges értékek helyett az általános jellemzőket kell megfigyelni. 

Az állomás műszerei 24 órában folyamatosan közvetítik az adatokat, amiket a Szegedi Járási Hivatal Környezet-, és Természetvédelmi Osztályának munkatársai kiértékelnek. A város önkormányzatát az ő feladatuk értesíteni, ha a szennyezőanyagok mértéke átlépi az egészségügyi határértéket. Az utóbbi napok során lassú javulást tapasztaltak a szakemberek, ez tovább folytatódhat.  Mivel a levegőben szálló por jórészt a közlekedésből származik, Szeged levegőjének igen jót tesz, hogy az autópályák és az elkerülő utak révén az átmenő forgalom a városon kívül tud haladni.