Hirdetés Hirdetés

Botka László: 2017 ismét az építkezések éve lesz!

Szegedi hírek | 2017. január 26. 19:58
Botka László, Közéleti kávéház, beszámoló, fejlesztések, tervek
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Több mint száz kisebb-nagyobb beruházás kezdődött vagy kezdődik meg hamarosan Szegeden. Az idei ismét az építkezések éve lesz, amit az is jelez, hogy a város költségvetésének fele a fejlesztéseket szolgálja – mondta Botka László polgármester a Közéleti Kávéház évadnyitó estjén.

Botka László, Szeged polgármestere volt a vendége csütörtökön délután a Közéleti Kávéháznak. A programsorozat évadnyitó rendezvényének most is a városháza zsúfolásig megtelt díszterme adott otthont. Immár 14. alkalommal számolt be az érdeklődőknek a városvezető Szeged elmúlt évi fejlődéséről és a várható tendenciákról.

Botka László: „Küzdelmes, mozgalmas, de szép év lesz az idei”

A polgármestertől az est moderátora, Kozó Attila, a Szeged TV főszerkesztője először azt kérdezte, milyen év lesz az idei Szeged történetében?
Botka László válaszában kitért arra, hogy míg a tavaly esztendő a tervezése éve, addig az idei ismét az építkezések éve lesz. A polgármester elmondta, összesen 104 kisebb-nagyobb beruházás kezdődött vagy kezdődik meg hamarosan Szegeden. Ezek között van rendelő-felújítás, iskolakorszerűsítés, városrész rehabilitáció, út- és járdafelújítás is.

A városvezető emlékeztette a megjelenteket, hogy a 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklusra Szeged már elnyert 34 milliárd forintnyi fejlesztési forrást, amelyet célzottan használhat fel különféle fejlesztésekre. Többek között a következő években a Zöld város program keretében folytatódik Tarján rehabilitációja, megújul Odessza városrész és az újszegedi liget, megfiatalodik a Tisza-part, óvodák, iskolák újulnak meg, orvosi rendelők korszerűsödnek és új egészségház is épül Kiskundorozsmán.

Tisza-hídról, uszodáról és tudományos parkról tárgyalnak

Másfél évi várakozás után hétfőn Szegedre látogat Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor, akivel Botka László a Modern városok program keretében tárgyal majd Szeged fejlesztési elképzeléseiről.

– Olyan ügyekről tárgyalunk majd, amelyek évek óta terítéken vannak már, de további döntéseket igényelnek – mondta Botka László, aki három ilyen beruházást is megnevezett. Az egyik legfontosabb a 40 milliárdos déli Tisza-híd, amelynek megépítéséről eddig már négy kormányhatározat is született, hasonlóan fontos az ELI körüli 200 hektáros területen kialakítandó ipari-tudományos park és a város új uszodája is, amelynek előkészületeire a város már 1 milliárd forintot költött, most pedig a 6 milliárdos beruházáshoz a kormány támogatását is várják a szegediek.

– Bízom abban, hogy sikeresek lesznek a tárgyalások, hiszen közös érdek, hogy az ország fel tudja használni az uniós forrásokat. Ebben pedig Szegednek nagy gyakorlata van: az előző fejlesztési ciklusban mi nyertük el a legtöbbet, több mint 300 milliárd forintot a magyar nagyvárosok közül és erre a következő években is komoly esélyünk van.

Több jut szociális kiadásokra és béremelésre az idén

Az est keretében szó esett arról is, hogy a város már az utolsó finomításokat végzi Szeged 2017-es költségvetésén, amelyet Botka László jövő csütörtökön mutat be a legnagyobb száz helyi adózónak.

Szeged idei költségvetése 51 milliárd forint lesz. A magyar nagyvárosok között példátlan, hogy a büdzsé fele, 25 és fél milliárd forint a fejlesztéseket, a jövőt szolgálja.

– A város üzemeltetésére, működtetésére 25 és fél milliárd forint jut majd, ebből azonban mindössze csak 5 milliárdot fizet az állam, a többit a város saját bevételeiből gazdálkodjuk ki, úgy, hogy szinte egyedüli nagyvárosként Szegeden továbbra sem adóztatjuk meg a lakosságot – mondta el Botka László.

A polgármester egy új elemről is beszámolt a költségvetésben: létrehoznak 500 millió forinttal egy béremelési alapot, amelyből a város 14 cégének alkalmazottainak és a polgármesteri hivatal dolgozóinak bérét igyekeznek rendezni – ebben a szférában ugyanis több mint 8 éve nem volt béremelés. A költségvetésben a tavalyi 400 millióval szemben az idén már 500 milliót szánnak szociális kiadásokra, az út és járdafelújításra fordított összeget pedig megduplázzák: az idén egy milliárd forintból újulhatnak meg a város útjai.

Politikus vagyok, az a dolgom, hogy politizáljak”

Természetesen szóba kerültek az esten a szocialista politikus miniszterelnök-jelöltségével kapcsolatos kérdések is.

– Politikus vagyok, az a dolgom, hogy politizáljak. Számomra a legfontosabb, hogy Szeged fejlődését szolgáljam, de szocialista politikusként felelősséget érzek a jövőért és hiszek egy európai, demokratikus Magyarországban. Az MSZP elnöksége pedig teljes felhatalmazást adott arra, hogy tárgyaljak a demokratikus pártokkal arról a politikai programról, amelyet már korábban is meghirdettem. Nem az országos politikát akarom Szegedre hozni, hanem a szegedi jó példát szeretném az országnak ajánlani – mondta Botka László, aki kifejtette, ma a magyarok többsége kiszolgáltatott, a társadalom közel fel a létminimumom él.

A Fidesz világa azért is igazságtalan, mert már a születéskor eldől, hogy kiből mi lehet, a mobilitást a kormány teljesen elzárta az emberek előtt. Mindezt úgy teszi, hogy a kormánynak nincs kétharmados támogatottsága, mert a választók egyharmadának szavazatával nyertek választást – mondta a polgármester.

Az est befejező részében a megjelent szegediek kérdéseket tehettek fel Botka Lászlónak.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!