„Lassulás” a Belvárosi Moziban

Szegedi hírek | 2017. január 25. 11:53
Belvárosi Mozi, slow, lassulás, vi2017-01, tv
A nyugalom és a lassítás jegyében telt a hétvége a Belvárosi Moziban. Az úgynevezett slow filozófiai irányzat szerint a mai, rohanó életmód közben is érdemes naponta legalább egy órát magunkra szánni, vagyis lelassulni. (videóval)

A slow filozófia alapja a tudatosság, nyitottság, őszinteség és közösség. A mozgalom 1986-ban indult el Olaszországból, amikor egy helyi gasztronómus egy gyorsétterem megnyitása ellen tiltakozott, felhívva a figyelmet az egészséges, lassú, minőségi étkezés fontosságára. A Belvárosi Moziban most az egyik szegedi vegetáriánus étterem képviselte ezt az irányzatot.

Az érdeklődőknek bemutatták a mozi felújításának terveit, amelyek alapján az épület 100. születésnapjára, 2020-ra készül majd el a filmszínház. Ennek egyik fontos eleme lesz az akadálymentesítés. Egy új lift kerül az épületbe és a lépcsőházak megközelítését is úgy oldják meg, hogy az előtérből mindenkinek elérhetők legyenek a mozitermek mind mozgássérültek, mind az átlag nézőknek. Az épület nyílászáróit kicserélik, a gépészet és a fűtésrendszer átalakításával pedig felszabadul majd néhány helyiség.

A pincében elhelyezett foglalkoztató teremben akár a filmkészítést is kipróbálhatják majd az érdeklődők. A színpad is nagyobb lesz, és olyan világítástechnikai fejlesztést terveznek, amelynek köszönhetően színházi előadásokat vagy zenei koncerteket is tarthatnak majd. A szegedi Belvárosi Mozi hétvégi programjain többek között ételkóstolás, frissítő masszázs, irodalmi beszélgetés, filmvetítés és természetesen mozibejárás is szerepelt.