Farmakológiai labor létesül az egyetemen

Szegedi hírek | 2017. január 25. 11:49
Farmakológiai labor, Szegedi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikája, beruházás, fejlesztés, vi2017-01
A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján őssejteket és szöveteket tenyésztenek laboratóriumi körülmények között, így már nem kell állatok vagy betegek szöveteit a tudományos vizsgálatokra felhasználni. A beruházásra 180 millió forint támogatást nyert az egyetem. (videóval)

Több másik magyar egyetemmel közösen vesz részt egy nemzetközi gyógyszerkutatási hálózatban az SZTE. Az intézmény a közel 200 milliós támogatásból új eszközöket vásárol majd a megújuló laboratóriumba. Veréb Zoltán, a SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tudományos munkatársa a projektről elmondta, hogy az alapkutatásokat kiszolgáló műszerektől egészen a high-throughput, vagyis a nagy áteresztő képességű nagyon gyors, ipari mérésekre is alkalmas berendezéseket fognak elhelyezni itt.

A farmakológiai laboratórium a pályázati forrásnak köszönhetően sokkal nagyobb  mértékben lesz képes nemzetközi szinten a gyógyszerkutatásban részt venni, többek között a ritka betegségek és a gyermekgyógyászati vizsgálatok területén is. Elsősorban őssejtekkel és primer sejtekkel fognak dolgozni, amely a maga nemében új, hiszen ezeket a sejteket eddig klasszikus farmakológiai vizsgálatokban nem nagyon alkalmazták, illetve ezekből a sejtekből in vintro, tehát laboratóriumi körülmények között is, mesterséges szöveteket, szerveket tudnak létrehozni, tehát nincs szükségük a kutatóknak állatokra, vagy betegekből kivett szövetekre és szervekre – tett hozzá Veréb Zoltán.

Hamarosan elkezdik a munkálatokat, a kutatások helyszínéül szolgáló, már meglévő laboratóriumot a közeljövőben kibővítik és felújítják. Reményeik szerint még idén megkezdődhetnek az újabb kutatások.