Hirdetés
Hirdetés

A polgármester is villamossal utazik

Szegedi hírek | 2017. január 25. 13:10
szmogriadó, szmog, riasztás, Botka László, vi2017-01
Hétfőn délután Botka László polgármester a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Szegeden. A példátlan intézkedésre azért volt szükség, mert szombat óta veszélyes a város levegője. A döntés értelmében Szegeden átmenetileg nem közlekedhetnek a kétütemű járművek és az 5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek. A szegediek viszont ingyen utazhatnak a tömegközlekedési járműveken.

Botka László polgármester hétfőn elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát, amely értelmében többek között nem közlekedhetnek Szegeden a kétütemű járművek, és átmenetileg a város közigazgatási területéről ki lettek tiltva az 5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek, ezeknek átmenniük sem szabad Szegeden. A korlátozások betartását a rendőrség ellenőrzi. Aki megszegi, szabálysértést követ el és bírságra számíthat.

A korlátozó intézkedésekkel egyidőben a polgármester a szmogriadó végéig – kedden üzemkezdettől pénteken üzemzárásig – Magyarországon egyedülálló módon mindenki számára ingyenessé tette a helyi tömegközlekedést. Botka László kedden reggel maga is villamosra szállt és úgy ment a munkahelyére a Polgármesteri Hivatalba.

A polgármester elmondta a levegő minőségének javulása a jövő hét elejére várható, amikor is változnak az időjárási körülmények. Mindenkinek meg van a lehetősége arra, hogy a következő napokban tegyen annak érdekében, hogy csökkenjen a károsanyag kibocsátás, és legalább a helyzet ne romoljon tovább – mondta a polgármester. Az elrendelt szmogriadó kevés lakosságot korlátozó intézkedést tartalmaz, azonban az sokkal fontosabb, hogy a lakosság együttműködjön a következő napokban, éppen ezért tettük ingyenessé a tömegközlekedést péntekig.– folytatta Botka László.

A döntés értelmében Szegeden mindenféle dokumentum nélkül bárki ingyenesen használhatja a tömegközlekedési járműveket. Természetesen ez a városnak pénzbe kerül, egy évben közel másfélmillió jegyet értékesítenek, így naponta közel 1,5-2 millió forint árbevétele van a közlekedési társaságoknak, ezt az összeget a városnak meg kell térítenie a cégek felé.

„Arra kérem a szegedieket, hogy ezt az országosan is egyedülálló döntést tekintsék követendő példának és remélem a következő napokban inkább a tömegközlekedési eszközöket választják majd.” – mondta a város első embere.

A jogszabályok további szigorításokra is lehetőséget adnak a polgármesternek, ez elsősorban a fűtésre vonatkozik. Itt azonban nem vezettek be semmiféle korlátozást. Azonban arra kérik a lakosságot, hogy akinek lehetősége van rá, az a következő napokban ne szilárd tüzelést alkalmazzon.

„Abban bízom, hogy a szegediek együttműködnek a rendelkezések végrehajtásában és legalább a magunk eszközeivel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a következő néhány nap Szegeden elviselhető legyen.” – tette hozzá Botka László, aki azt is elmondta, egyenlőre további korlátozási intézkedések bevezetését nem tervezik.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés