Ismét lesz Civil Piac a Mars téren

Szegedi hírek | 2017. január 18. 14:15
Civil Piac, Mars tér, nonprofit szervezet, vi2017-01, szgy, tv
A Mars téren tartják a Civil Piacot, amelyre a legutóbb már olyan sok volt a jelentkező szervezet, hogy nem is tudtak mindegyiknek helyet adni a terület fizikai korlátai miatt. Első évben 20, míg tavaly már 30-nál is több szervezet jelent meg a Civil Piacon. (videóval)

Hazánkban 1993 óta növekedett a nonprofit szervezetek száma, majd 2012-től kismértékben csökkent. A Statisztikai Hivatal legutóbbi átfogó elemzése szerint 2013-ban országszerte majdnem 65 ezer ilyen szervezett működött, és összesen 130 ezer ember dolgozott náluk. Az utóbbi években egyre gyakrabban jelennek meg a nyilvánosság előtt a Szegeden és a környékén működő civil szervezetek, már az idei programokat is szervezik. 

A legtöbb civil szervezet oktatási, kulturális, sport, vagy szabadidős tevékenységet  szervez, illetve valamilyen szempontból rászorulókat, elesett embereket támogat. Szegeden és közvetlen környékén a számuk összesen 2 ezer körül lehet, de a pontos adatot a szervezetek egy részének időszakos működése miatt nehéz megmondani. Egyesületből van több, alapítványból kevesebb. Számukra rendszeres nyári bemutatkozási lehetőség a Szegedi Ifjúsági Napok rendezvénye, amelyen külön Civil Falu áll a rendelkezésükre. A szervezők ösztönzik a közönséget a civilek látogatására.      

Kispál Gyöngyi, a Civil Falu egyik főszervezője elmondta: Volt olyan, aki már visszatérő, és kereste őket. A civil útlevél évek óta létezik, ami arra ösztönzi a fesztiválozókat, hogy pecsétek gyűjtésével sorsoláson vehessenek részt, így a tavalyi évben is nagyon sok útlevelet kaptak vissza, ehhez sok pecsétet kell gyűjteni. A Civil Piacot idén is megtartják, és Civil Falu is lesz a nyáron a SZIN-en, már mindkét rendezvény előkészületei folynak.

A fotó illusztráció