Szeged fejlesztése volt a téma a Senior Centerben

Szegedi hírek | 2017. január 11. 17:42
Senior Center, Nagy Sándor, városfejlesztés, beszámoló
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Nagy beruházások és tömegközlekedés fejlesztése Szegeden címmel Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester tartott előadást szerdán délután a Senior Center Idősek Közösségi Központjában.

A jelenlegi hétéves költségvetési ciklusban Szeged önkormányzata a Terület- Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében közel 34 milliárd forintot költhet olyan fontos területekre, mint például a közösségi közlekedés, foglakoztatás-fejlesztés, intézményfelújítás, környezetvédelem, illetve városrehabilitáció. Összesen 104 tétel fér bele ebbe a hatalmas összegbe, de természetesen Nagy Sándor nem sorolta fel az összes projektet a szép számban megjelent nyugdíjas hallgatóság előtt.

Főleg azokra a felújításokra, beruházásokra koncentrált, melyek kiemelten érintik az idősebb generáció mindennapjait. Ilyen például a Zöld város kialakítása néven futó projekt, mely az Erzsébet ligetet, Odessza városrészt, Belső-Tarjánt, illetve a Stefánia és Móra park környékét érinti.

A ligetben a felújítást követően minden generáció megtalálja majd a számára legkedvesebb elfoglaltságot, hiszen sokkal jobban átlátható és biztonságos lesz a hatalmas park a rehabilitáció után. A ligetben közel hétezer fa található, melyek közül alig több mint százat vágnak ki, ezek többsége is elszáradt, illetve életveszélyes.

Odessza városrész a ’60-as, ’70-es években nyerte el mai arculatát, amikor a lakótelepek felépültek. Odessza legnagyobb értéke az időközben megnőtt és ma már értékes növényállomány, amelyet mindenképpen meg kívánnak őrizni. Sőt, a városrész zöld jellegét szeretnék tovább erősíteni. A zöld területek bővítése egyébként a pályázat egyik legfontosabb előírása. Itt is lesznek új közösségi terek, melyek igazán fontosak az idősebb generációk számára.

A Zöld város kialakítása nevet viselő projekt keretében 850 millió forintból megújul a Stefánia, a Móra park is. Mind az utcabútorok, mind a burkolatok megválasztásánál szempont a tervezési területen belül azok egységes megjelenése. Biztosítani kell a belvárosi környezettel való összhangot, a történelmi belvároshoz, az elmúlt években megújuló közterületekhez való illeszkedést. Fontos szempont a meglévő zöldfelületek védelme (a Stefánia helyi védett természeti terület, a Vár környéke pedig műemléki védelem alatt áll), fenntartható zöldfelületek létesítése. Külön beszélt az alpolgármester a Móra Múzeum előtti szökőkút felújításáról. Az már biztos, hogy hazánk második legnagyobb szökőkútja lesz itt a munkálatok után.

Tarján egy része 820 millióból újul majd meg, ahol fontos, hogy több autóparkolót alakítsanak ki, mert amikor a városrészt építették, még nagy ritkaság volt, ha egy családnak személyautója volt, manapság pedig nem ritka, ha egy háztartásban két autó is van. Több mint 2 és fél milliárd forintot költhet a város 5 óvoda, valamint a Cső és a Dob utcai bölcsődék felújítására szintén az uniós pénzügyi keretből.

Ami a legnagyobb büszkesége a városvezetésnek, hogy indul az új fedett sportuszoda építése, mégpedig teljes mértékben saját forrásból. A jelenlegi tervek szerint az építkezés jövő tavasszal indulhat és 2018 karácsonyán már csobbanhatnak is a szegediek a nagyjából 4 milliárd forintból felépülő új sportkomplexumban. Ez a létesítmény nemzetközi viszonylatban is minden igénynek meg fog felelni, hiszen a szegedi polgárok épp úgy használhatják majd, mint a helyi egyesületek, melyek gyakran nemzetközi kupamérkőzéseken fogadják ellenfeleiket.   

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!