Indul a Korondi utcai rendelő felújítása

Szegedi hírek | 2017. január 10. 14:00
rendelő, felújítás, Korondi utca, Solymos László, joób Márton, Kormos Tibor
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Szeged önkormányzata a Terület- Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a Korondi utca 5. szám alatti rendelő felújítására 217 millió forintos támogatást nyert. A munkálatok a keddi ünnepélyes munkaterület átadás után kezdődtek meg.

Az odesszai városrészben lévő Korondi utca 5. szám alatti rendelőben 3 háziorvos, 3 gyermekorvos, 1 fogorvos és 7 védőnő dolgozott – mondta Solymos László alpolgármester az ünnepségen.

Ideiglenes elhelyezésükről már korábban gondoskodott az önkormányzat. Törekedtek arra, hogy lehetőség szerint biztosítsák az ellátások körzetben maradását.

Ennek eredményeként a háziorvosoknak a Vasútegészségügyi NK Kft. (MÁV rendelő) Csanádi u. 34/A. épületében, a gyermekorvosoknak és a védőnőknek az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika (Újszegedi Gyermekkórház) „G” épületében, míg a fogorvosnak a Vasas Szent Péter utca 1-3. szám alatti rendelőépületében biztosít helyet az önkormányzat.

Kormos Tibor, a körzet önkormányzati képviselője emlékeztetett arra, hogy egy fontos kampányígéret valósul meg azzal, hogy korszerűsítik a rendelőt. Jól illeszkedik abba a projektbe ez a felújítás, amely szintén TOP támogatásból az Odessza városrészt és a szomszédos Erzsébet-ligetet újítja meg.

Joób Márton, a másik újszegedi képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a felújítások itt nem állnak meg, hiszen következik a szintén odesszai Vörösmarty Mihály Általános Iskola korszerűsítése, de az óvodák és bölcsődék sem maradnak ki a sorból.    

A kivitelezés közbeszerzési eljárása eredményesen lezárult, a nyertes cég a Partiscum-Bau Kft. lett, nettó 145 és fél millió- forintos ajánlatával. 210 naptári napos, azaz 7 hónap teljesítési határidővel vállalta a kivitelezési munkálatokat. A műszaki ellenőrzési feladatokat a Bautender Kft. látja majd el.

A kétszintes épület összesen 682 négyzetméteres.  A felújítás eredményeként a teljes épület külső hőszigetelést kap, valamennyi külső nyílászáró lecserélésre kerül, valamint a lapostető szigetelése is megtörténik.

A földszinti rész felújítása során csak a szerkezeti falak és pillérek maradnak meg, az összes válaszfal, nyílászáró, burkolat elbontásra kerül. Új elrendezésben új helyiségek épülnek. Elbontják a régi gépészeti és elektromos hálózatot, ami helyett szintén új készül. Két szolgáltató egység kerül kialakításra: a gyermek háziorvosi rendelő és a védőnői tanácsadó.

A gyermek háziorvosi rendelő egységben 2 rendelő helyiség, egy egészséges váró (kötelező oltásra, szűrésre jövő gyerekeknek), egy beteg váró és abból nyílóan egy elkülönítő kerül kialakításra a szükséges kiegészítő, szociális és akadálymentes helyiségekkel együtt.

A védőnői tanácsadás egységben 2 tanácsadó helyiség, és 2 munkaszoba, és egy váró kerül kialakításra a szükséges kiegészítő, szociális és akadálymentes helyiségekkel, valamint egy baba-mama szobával együtt. A váró mérete igazodik az egyidejű kis létszámhoz, mivel a kismamák időre jönnek. A két egység külön bejáratokkal önállóan fog üzemelni.

A régi babakocsi tárolók részben megmaradnak, részben kerékpár tároló és hulladéktároló lesz belőlük. A babakocsi tárolók falán új nagy nyílás készül a keleti oldalon lévő helyiségek jobb megvilágítása érdekében. A védőnői tanácsadás bejárati fala fölött két méteres kiugrású előtető lesz, ez szolgál majd a babakocsik tárolására.

Az emeleten is csak a szerkezeti falak és pillérek maradnak meg, az összes válaszfalat, nyílászárót, burkolatot el kell bontani, új helyiségek épülnek. A gépészeti és elektromos hálózatot is elbontják, helyettük új készül. Itt is két szolgáltató egység lesz a felnőtt háziorvosi rendelő egység és a fogorvosi rendelő egység.

A felnőtt háziorvosi rendelő egység alapvető elrendezése nem változik, de a jelenlegi túlméretes váró rovására a rendelő helyiségek területe kerül megnövelésre. Mind a 3 háziorvosi rendelő helyiséghez közvetlenül kapcsolódik majd egy szociális blokk, és egy-egy asszisztensi szoba. A háziorvosi rendelőkhöz tartozik a váró és abból nyílóan a szükséges kiegészítő, szociális és akadálymentes helyiségek.

A fogorvosi rendelő helyiséghez is közvetlenül kapcsolódik majd egy szociális blokk, sterilizáló és röntgen helyiség, valamint kompresszor helyiség. A fogorvosi rendelőhöz külön váró készül.

A két szint akadálymentesítését egy lift fogja biztosítani. A földszinti bejáratokat is akadálymentesen lehet majd megközelíteni. Minden szinten akadálymentes WC, és a közlekedési területeken a burkolatban vezetősávok lesznek.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!