Átalakult a közigazgatás január elsejétől

Szegedi hírek | 2017. január 8. 15:19
közigazgatás, Csongrád Megyei Kormányhivatal, Juhász Tünde, átalakítás, vi2017-01, tv
Országosan 25, Csongrád megyében 2 intézmény szüntettek meg, amelyek beolvadtak a kormányhivatalba. Az indoklás szerint a kormány szándéka az, hogy átláthatóbb legyen a rendszer. (videóval)

Tavaly ősz folyamán több jogszabály is készült, ami átrendezte a központi hivatalok háttérintézményeinek sorsát. Az általuk eddig ellátott feladatok legtöbb esetben vagy valamelyik minisztériumhoz vagy kormányhivatalok hatáskörébe kerültek. A központosítási folyamat leginkább a Fővárosi Kormányhivatalt érintette. 

Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta, a megyei kormányhivatalt két új feladat érinti január 1-től. Az egyik a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal megyei kirendeltségének kormányhivatalba olvadása, a másik pedig a nemzeti rehabilitációs és szociális hivatal másodfokú hatósági kollégáinak a kormányhivatalba integrálása.

Ezzel a beolvadással párhuzamosan a hatáskörben is történt változás. Az elsőfokú ügyeket januártól már járási szinten intézik - tette hozzá a kormánymegbízott. 

Az ügyfelek mindebből semmit nem vesznek észre. A fő ügyfélfogadási pontok továbbra is a kormányablakok lesznek, ahol ezután még több ügyet lehet majd intézni.