Geotermikus kutatások indulnak Szegeden

Szegedi hírek | 2017. január 8. 15:07
kútfúrás, geotermikus energia, fúrás, Hansa-Kontakt Inveszt Kft., vi2017-01, tv
Februártól kútfúrás kezdődik az egykori kábelgyár területén. A Hansa-Kontakt Inveszt Kft. majdnem 1,7 milliárd forintból kutatja a geotermikus energia hasznosítási lehetőségeit. Ehhez egy kísérleti rendszert építenek ki. A cég mintegy 980 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert erre a fejlesztésre. (videóval)

Már három éve működik ez a geotermikus fűtési rendszer Szegeden. 90-95 fokos termálvizet nyernek ki, amellyel 28 intézményt látnak el. A cég most egy kutatás fejlesztési projekt keretében tenné egyszerűbbé és hatékonyabbá a geotermikus energia hasznosítását. Ehhez a már működő rendszert is felhasználják.

Busa-Fekete Bertalan, fúrási üzletág vezető elmondta, a projektnek két része van, az egyik a fúrástechnológiai fejlesztés, a másik pedig az üzemeltetés.

A projektben azt is vizsgálják, hogyan lehetne kevesebb kúttal több vizet kitermelni,  a beépített városi környezetben ugyanis nehéz a fúrókutak elhelyezése. A szegedi egyetem kutatói a földtani közeget és az ásványkiválás folyamatát is tanulmányozzák. Az üzemeltető több millió forintot költ arra, hogy megszabaduljanak a vízkőtől.

Lajkó Csaba, a fúrási üzletág üzemeltetés vezetője kiemelte a vízkőkiválások nem csak  Magyarországon jellemzőek, hanem európai szinten is ezzel a problémával küzdenek. Amennyiben eredményesek lesznek a kutatások, akár több milliós költséget tudnak majd megtakarítani az üzemeltetés során.

Várhatóan februártól indul a kútfúrás a volt kábelgyár területén, ahol kísérleti rendszert építenek ki. A munka végső célja, hogy szélesebb körben hozzáférhetővé tegye az olcsó energiát.

A fotó illusztráció