Mulcs lesz a kidobott karácsonyfákból

Szegedi hírek | 2017. január 8. 14:27
fenyőfa, karácsonyfa, Szegedi Környezetgazdálkodási Kft., tv, vi2017-01
Karácsony után is jó célt szolgálnak a szegedi fenyőfák. Az utcára tett fákat a Környezetgazdálkodási Kft. ingyenesen elszállítja és a parkokban használható mulcsot készít belőle. A fenyők elégetését nem tanácsolják, mert a keletkező gyantás-kátrányos füst nagyon szennyezi a levegőt. (videóval)

Január 6. Vízkereszt napja. A hagyományok szerint ilyenkor érnek véget a karácsonyi ünnepek, a legtöbben ezt követően bontják le a karácsonyfákat. A feleslegessé vált fenyőket a Környezetgazdálkodási Kft. szállítja el ingyenesen az utcákról. A szegediektől évente akár 40 tonna fát is összegyűjtenek.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. igazgatója elmondta, általában a Vízkeresztet követő hétvégén teszik ki az emberek az utcára a fenyőket. A cégvezető arra kér mindenkit, hogy olyan helyre rakják a fákat, ahol nem akadályozzák az autóforgalmat, nem fújja el a szél, de a gyűjtőautóval meg tudják közelíteni.

Az összegyűjtött fenyők karácsony után sem vesznek kárba. A kft. összeaprítja őket és mulcsot készít belőlük, amelyet a közterületeken tudnak felhasználni. Ezért arra kérik a szegedieket, hogy a kidobott fákon ne hagyjanak díszeket, akasztókat és drótokat, mert ezeket a gép nem tudja elválasztani a szerves anyagtól. A fák elégetését sem javasolja az igazgató, mivel az nagymennyiségű kátrányt és kormot juttat a levegőbe.

A kidobásra ítélt fák 60%-a a következő napokban az utcára kerül, ezeket a különjáratos kukásautók rövid időn belül összegyűjtik. A később kitett fákat is ingyenesen szállítják majd el, vagy akár a hulladékudvarokban is le lehet adni.