Indul a bölcsődefejlesztési program

Szegedi hírek | 2017. január 4. 14:32
bölcsödefejlesztés, Solymos László, Szabó Sándor, fejlesztés, bölcsőde, Cső utca, vi2017-01, szgy
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A Cső utcai bölcsőde felújításával indul az a program, melynek keretében számos szegedi oktatási intézmény épületét alakítják át és korszerűsítik. Az első ilyen épület ünnepélyes munkaterület átadására kedden került sor.

A Cső utcai Bölcsőde az Északi városrészben, Szeged egyik meghatározó paneles városrészének lakótelepének a közepén helyezkedik el. 1979-ben épült, házgyári nagypaneles építési technikával. Átadása óta az épület többszöri kisebb felújításon esett át, de komplex korszerűsítés még nem történt. Ennek következtében az épület hőmegtartása rossz, a kor mai követelményeinek nem megfelelő. Az intézmény földszintes kialakítású, lapostetős, 3 fő tagból álló épület, amelyeket úgynevezett nyaktagok kötnek össze. Az épületben 8 db 12 fős csoportszoba található, melyek 96 kisgyermek számára biztosítanak férőhelyet.

Mielőtt megkezdték az épület felújítását, a gyerekeket négy közelben lévő bölcsődébe osztották szét - mondta a felújítás megkezdése előtt tartott sajtótájékoztatón Solymos László alpolgármester, aki egyben a körzet egyéni képviselője is. Reményét fejezte ki, hogy mire visszatérnek ide a bölcsisek, már sokkal jobb körülmények között találják magukat. Solymos László emlékeztetett arra is, hogy a Cső utcain kívül a Siha közi, a Dobó utcai, az Agyagos utcai, valamint a Gyík utcai bölcsődék is megújulnak. Nem csupán a bölcsődeépületek újulnak meg Szegeden, hiszen a TOP program közel 34 milliárdos uniós fejlesztési pénzeiből 8 milliárdot fordítanak oktatási intézmények megújítására. 

Szabó Sándor országgyűlési képviselő ehhez annyit tett hozzá, hogy a várostól ugyan elvették az iskoláit, ám ide továbbra is szegedi gyerekek járnak, így az iskolaépületek felújítására továbbra is áldozni fog az önkormányzat. A rekonstrukció ugyan sok kellemetlenséggel fog járni, de megéri belevágni a programba, hiszen a legfiatalabbak jövőjének biztosítása mindennél fontosabb. 

Miután a kivitelező átvette a munkaterületet, a munkások azonnal hozzáfogtak a felújításhoz. A tervek szerint sor kerül a fűtési rendszer korszerűsítésére, a homlokzati nyílászárók cseréjére, az épület teljes homlokzatának utólagos hőszigetelésére, a tetőfödém utólagos hő- és vízszigetelésére, a vizesblokkok felújítására, új akadálymentes illemhely és mosdó kialakítására, gépi szellőztetés kialakítására a konyhai helyiségekben, a főbejárat akadálymentesítésére rámpa kialakításával, az udvari járdaburkolat cseréjére, az elektromos hálózat felújítására, valamint napelemes rendszer kiépítésére.