Kemény mínuszok jönnek, hétvégére befagyhat a Tisza

Szegedi hírek | 2017. január 2. 11:36
időjárás, Tisza, jégzajlás
Egyre több helyen alakulnak ki jégtáblák a Tisza szegedi szakaszán, ám ezek jelenleg még nem álltak össze egységes jégtakaróvá. Ha azonban marad a hideg, ez is megtörténik.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint jó esély van arra, hogy hétvégére teljesen befagyjon a Tisza Szegednél. A vízügyi szakemberek szerint azonban ez nem jelent fokozott készültséget, hiszen a vízállás alacsony, a városnál mindössze 108 centiméteres. Mivel napok óta ezen a szinten mozog a víz magassága, és nagyobb változás nem is várható, ezért különleges intézkedésekre nincs szükség.

Ilyenkor egy fontos tevékenysége van a vízügyi szakembereknek. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jégtörő hajójának biztosítania kell, hogy a Medencés kikötőben és a városi szakaszon az úszóházak környékén ne álljon be a jég, mert az veszélyeztetné az ott horgonyzó vízi járművek épségét. Biztosítani kell ugyanakkor a hajóforgalmat a kikötő környékét, ezért ott már most is gőzerővel dolgozik a jégtörő.

Az időjárási előrejelzések szerint marad a kemény, fagyos időjárás, sőt a hétvégére akár mínusz 14 fog alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála. Ebben az esetben szinte biztos, hogy beáll a Tiszán a jég, és elég vastagra hízik. Folyamatosan figyelik a jég állapotát, és a jégtörőt oda küldik, ahol a legnagyobb szükség lesz rá.  

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!