Szegeden is veszélyes a levegő minősége

Szegedi hírek | 2017. január 2. 11:23
időjárás, riasztás, szmog, levegő
Már hat településen – köztük Szegeden is – veszélyes, tizenkét helyen pedig egészségtelen a levegő minősége a magas szálló por koncentráció miatt.

Az Országos Közegészségügyi Központ környezet-egészségügyi igazgatóságának térképén hétfőn a szálló por magas koncentrációja miatt Szeged mellett Budapestet, Százhalombattát, Tökölt, Miskolcot és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel.

Tizenkét település – Mosonmagyaróvár, Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Esztergom, Vác, Eger, Szolnok, Debrecen, Kazincbarcika, Hernádszurdok, és Oszlár – az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel tüntették fel a térképen. Emellett országszerte több települést a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós, sűrű köd veszélye miatt hétfőre Somogy és Baranya megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki.

Térkép: idokep.hu

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!