Filmfesztivál őrzi majd Zsigmond Vilmos emlékét

Szegedi hírek | 2016. november 4. 15:57
Zsigmond Vilmos, filmfesztivál, Belvárosi mozi, Solymos László, Szabó Éva, Jávorszky Iván
Szeged világhírű díszpolgáráról, Zsigmond Vilmosról elnevezett nemzetközi filmfesztivált rendez 2017-től minden évben a Belvárosi mozi – ezt Solymos László alpolgármester jelentette be a filmszínházban pénteken.

Filmeket is bemutatnakA fesztiválnak helyet adó Belvárosi Moziban ma, pénteken este mutatják be Pierre Filmon Zsigmond Vilmosról készült életrajzi filmjét. Az elkövetkezendő három napban pedig az Oscar-díjas operatőr filmjeiből készült válogatást vetítik majd.

Solymos László a kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón elmondta, a hagyományteremtő szándékkal életre hívott filmfesztivál célja, hogy emléket állítson Szeged világhírű díszpolgárának, életben tartsák és a következő nemzedékekkel is megismertessék Zsigmond Vilmos örökségét.
A filmes seregszemlére jelenleg tanulmányaikat folytató vagy frissen, legfeljebb 5-10 éve végzett, pályájukat most kezdő közép-európai operatőrök munkáit várják, akik hasonló látásmóddal, egyedi technikával dolgoznak, mint egykor Zsigmond Vilmos.
Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a fesztiválra érkező filmeket nemzetközi zsűri értékeli majd. A testület tagja lesz James Chressanthis görög származású amerikai operatőr, rendező, Zsigmond Vilmos egykori tanítványa és később munkatársa. Az Amerikai Operatőrök Társaságának tagja vállalta, hogy a fesztivál ideje alatt mesterkurzust is tart Szegeden fiatal kollégáinak.

A zsűriben dolgozik majd Pierre Filmon, a Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című film rendezője, Szabó Gábor egyetemi tanár, az egyetlen Zsigmond Vilmos rendezte film, az 1991-es Tékozló apa operatőre, valamint Sághy Miklós, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, filmesztéta, filmkritikus.
A fesztiválra tematikai, technikai, műfaji megkötés nélkül várják a 2014. január 1-je után készült filmeket, amelyeket műfaj szerint sorolnak majd szekciókba.
A pályázati kiírásban – amely november 15-ig jelenik meg a Belvárosi mozi honlapján – elsősorban a filmművészetet tanuló, rendező és operatőr szakos, közép-európai egyetemi hallgatókra, alkotói csoportokra kívánnak fókuszálni a szervezők, de nem zárják ki a fiatal pályakezdőket sem. A program fontos eleme, hogy ismerkedési lehetőséget teremtsen a fiatal alkotók számára, illetve tapasztalatot szerezhetnek és cserélhetnek az egyes országokban folyó képzésekről, filmkészítési lehetőségekről.

Kulturális értelemben a közép-európai régióhoz tartozó országokban – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Ukrajna, Litvánia, Lettország, Észtország, Bulgária – hirdetik meg a fesztivált, minden olyan főiskolán, egyetemen vagy egyéb műhelyben, ahol operatőrképzés folyik.

Szabó Éva, a Belvárosi mozi vezetője elmondta, a 3-4 naposra tervezett fesztivált számos egyéb kísérő program is színesíti majd: többek között lesz workshop a szakmabeliek és szabadegyetem a laikusok számára  a Magyar Operatőrök Társasága operatőreinek vezetésével, kritikus-, alkotó- és néző közönségtalálkozó minden délelőtt az előző nap bemutatott filmek alkotóival, szerveznek kerekasztal-beszélgetés az egyes országokban folyó filmes és – kiemelten – operatőr képzésekről, kiállítás nyílik majd Zsigmond Vilmos fotóiból és lesznek zenei programok nem hivatásos zenekarok meghívásával.
A fesztivált Szeged Megyei Jogú Város mellett támogatja a Magyar Filmművész Szövetség, az Art Mozi Egyesület és az Europa Cinemas is.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!