Botka: Tégláról téglára kell újjáépíteni mindent

Szegedi hírek | 2016. október 20. 12:44
Európai Magyarország, Pénzügykutató Zrt., konferencia, Botka László, Surányi György, Lengyel László
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Csütörtökön a Pénzügykutató Zrt. és Szeged önkormányzata közös konferenciát rendezett a városháza dísztermében „Európai Magyarország” címmel. Megnyitó beszédében Botka László polgármester élesen bírálta a jelenlegi kormány gazdaságpolitikáját.

Délután az önkormányzatiság lesz a témaÖnkormányzati alternatívák címmel délután kerekasztal beszélgetést rendeznek a konferencián. A fórum résztvevői Botka László, Karácsony Gergely, Tóth József és Wittinghoff Tamás lesznek.

A konferenciát megnyitó beszéde elején Botka László polgármester köszöntötte azokat a kiváló közgazdászokat, jogászokat, társadalomkutatókat, akik reményei szerint segítenek Magyarország jogrendszerének és gazdaságának és társadalmának újjáépítésében. A hallgatóság soraiban ott ült például Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke, Kovács László, az MSZP korábbi vezetője, Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, Spiró György író, Várhegyi Éva közgazdász és sok ellenzéki vezetésű város polgármestere.
Botka László hangsúlyozta, a rendszerváltás felemelő pillanatai után kevesen gondolták volna, hogy a töretlen hit a demokratikus intézményrendszer sérthetetlenségében illúziónak bizonyul. A nyugati típusú társadalmi berendezkedést és gazdasági modellt most folyamatosan bontja le Orbán Viktor kormánya, ami ellen kell tenni valamit, különben a keleti autokráciák szintjére jutunk. Súlyos árat fizetünk azért, mert hat éve felmondta a Fidesz kormány azt a társadalmi konszenzust, melyre a rendszerváltás Magyarországa épült.

A szegedi polgármester szerint gazdasági és társadalmi értelemben egyre távolabb kerülünk Európától, sőt közvetlen szomszédainktól is. Elment félmillió emberünk nyugatra, ellehetetlenülnek a kis- és középvállalkozások egyre nyomasztóbb a korrupció, az állam pedig mindenre ráteszi a kezét, amiből hasznot remél. Amit Orbán 6 év alatt lerombolt, tégláról téglára kell újjáépítenünk – mondta Botka László. Véleménye szerint egyedül a pénz érdekli a jelenlegi kormányt, és Brüsszelre egy fejőstehénként tekint, melyet meg kell regulázni, ha véletlenül feltételeket támaszt a támogatásért cserébe.
Botka kijelentette: Nincs kiegyezés a Fidesszel, mindenképpen meg kell bukni a jelenlegi kormánynak, de ezt a munkát senki sem végzi el a magyar polgárok helyett. Orbán Viktor a folyamatos háborúban hisz, harci szellemet ébreszt a polgárokban, ugyanakkor a miniszterelnök saját népe ellen vét ezzel a politikával. A nyugodt építkezés, a bölcsen végrehajtott reformok helyett kisebbségek és a kiszolgáltatott rétegek ellen hergel Orbán Viktor, ami nem tolerálható a jövőben. Mindenképpen véget kell vetni Orbán hatalmának 2018-ban, különben a baj még nagyobb lesz.
Ezt követően Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt. nevében mondott megnyitó beszédet. Hangsúlyozta, hogy a magyar ellenzéknek és értelmiségnek fel kell készülnie arra, hogy ha 2018-ban megszerzi a politikai hatalmat, kész tervei legyenek arra, hogyan építi újjá azt, amit Orbán Viktor rendszere lerombolt. Vissza kell állítani a polgárok bizalmát a politikai elitben, a befektetők bizalmát a magyar gazdaság iránt. E konferencia célja az, hogy bemutassák, hol áll most Magyarország, és melyek a legsürgetőbb feladatok ma a kormányváltásra készülő ellenzékiek számára.

Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke e konkrétumokról tartott előadást. Hangsúlyozta: mindenki tudja, hogy Magyarország nem teljesít jobban, sőt.. A kedvező világgazdasági folyamatok ellenére az éves 2-2,5 százalékos gazdasági növekedés igen gyenge, legalább kétszer ekkora teljesítmény kellene, hogy belátható időn belül megközelítsük a fejlett európai gazdaságokat. A magyar gazdaság viszont nem hatékony. Elhibázott az adórendszerünk, hiszen az egykulcsos adó hat év alatt bebizonyította, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Nagyon komoly gond, hogy nincs érdemi egyeztetés a gazdaság szereplői között, így nem tudnak megegyezni egy komoly béremelésről sem, pedig a gazdaság helyzete indokolná a minimálbér radikális emelését. Véleménye szerint 6-7 százalékos alsó adókulcs lenne ideális, a felső kulcs pedig 17 százalékos lehetne. Szerinte az Orbán-kormány munka alapú társadalma egy elavult marxi gazdasági elképzelésen alapul, ami nem tartható a 21. század tudásalapú munkaerőpiacán. Reformokra van szükség az egészségügyben, az államháztartásban és az oktatásban, amit eddig folyamatosan elszabotált a kormány.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!