Hirdetés
Hirdetés

Jövőre elkezdődhet Odessza megújítása

Szegedi hírek | 2016. október 19. 20:50
Odessza városrész, fórum, rekonstrukció, Joób Márton, Kormos Tibor
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Szeged jövő év elején fog támogatási kérelmet benyújtani a TOP6.3.2.-15. jelű, Zöld város kialakítása című felhívásra. A támogatási kérelem Odessza zöldfelületi rehabilitációjára vonatkozik. Erről a projektről tartottak lakossági fórumot szerdán este a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában.

Kormos Tibor, a városrész egyéni önkormányzati képviselője köszöntötte a tájékoztatón megjelenteket. Emlékeztetett arra, hogy a mostani fórumot megelőzte egy tavaly év végén tartott lakossági tájékoztató. Az akkori elképzeléseket pontosították a Tér és Forma Építéstervező Kft. munkatársai, és ezeket ismertették a szerda esti lakossági fórumon.
A városrész a 60-as, 70-es években nyerte el mai arculatát, amikor a lakótelepek felépültek. Odessza legnagyobb értéke az időközben megnőtt és ma már értékes növényállomány, amelyet mindenképpen meg kívánnak őrizni, sőt, a városrész zöld jellegét szeretnék tovább erősíteni. A zöld területek bővítése egyébként a pályázat egyik legfontosabb előírása, amire Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester emlékeztetett.  

A projekt tervezett műszaki tartalma 3 fő tevékenység köré csoportosítható: Zöld város kialakítása – zöldterületi fejlesztés, melynek része a növényfelület, élőhelyek és biodiverzitás növelése, a zöldfelület növényállományának rekonstrukciója. Lesz talajtakaró-, gyep-, cserje-, fatelepítés, évelőágyak telepítése, és fontos az öntözés lehetőségének megteremtése, valamint a növényápolási munkák elvégzése, fontos a támfalak bontásával a zöldfelület növelése is. A megmaradó támfalakkal az a terv, hogy az oldalukat földdel töltik fel, így új, hangulatos zöldfelületek keletkeznek.  
Ezen kívül tervezik a játszóterek felújítását, szabadtéri fitnesspark létrehozását, valamint a Maróczy Géza tér teljes felújítását. A híres sakkozóról elnevezett közterületen sakkfigurákra emlékeztető szobrok színesítik majd a területet. Kutyafuttató kialakítására is mód nyílik, ám ez nem olyan kiépített terület lesz, mint amilyet a szomszédos Erzsébet ligetbe terveznek. Az odesszai kutyusok és gazdáik a Csanádi utcai fűtőmű körüli zöld területet vehetik majd igénybe, a szomszédos Korondi utcában pedig helytörténeti tanösvény jöhet létre. Itt a városrész történetére emlékeztető térképek és feliratok teszik változatossá a tereptárgyakat.

A Máltai Szeretetszolgálat épülete mellett növénylabirintus tenné hangulatossá a ma kissé egyhangú tájat. A meglévő zónák felújításakor sor kerülne a járdák felújítására, valamint egy úgynevezett „zöld kapu” nyílna Odessza városrész és az Erzsébet liget között. Ennek helye a Vedres utca és a Székely sor sarkán lenne. A fórumnak helyt adó Vörösmarty Mihály Általános Iskola előtti tér is megújulna, hiszen új burkolat és modern kerékpártárolók jelennének meg a területen.   
Az autóbuszperonok felújítása és akadálymentesítése, hiányzó esőbeállók telepítése (pl. Csanádi utcai piac buszmegállója) is megtörténne. A terv tartalmazza egy gyalogátkelőhely kialakítását a Vedres utcában a Gabonakutató közelében a buszmegállók között. Sor kerülne kerékpárforgalmi létesítmények építésére, valamint kerékpártámaszok kihelyezése, az energiatakarékos közvilágítás kialakítására a gyalogos közlekedési útvonalakon, és elbontanák a felesleges és esztétikailag nem megfelelő támfalakat, sakkasztalokat, padokat a Vedres utca végében, a garázssor környékén.

Az önkormányzati tulajdonban lévő helyi piac (újszegedi piac) megújítására is sor kerülne. Itt az árusítás feltételeit javítanák, ugyanakkor közösségi tér funkciót adnának a területnek. Szóba került a fórumon, hogy szükség lenne térfigyelő kamerák kihelyezésére is, aminek a lehetőségét kialakították, ám egyelőre a költségvetésből most nem futja erre a célra. A városrész két kultikus kocsmájának, a Vakegérnek és az Ibolya Presszónak is megújul a környezete, ami talán jótékonyan hat az oda látogatók viselkedésére is. A városrészt érintő harmadik közúti híd építéséről is érdeklődtek a fórum résztvevői. Joób Márton újszegedi képviselő erre azt válaszolta, hogy soha olyan közel nem volt hozzá Szeged városa, hogy megépüljön az új híd, mint most.  
A projekt tervezett összköltsége bruttó 820 millió forint, ebből a kivitelezés körülbelül 735 millió forint. Jelenleg a tervezés zajlik, a kiviteli tervek szállítási határideje 2016 novemberének vége. A projekt tervezett időtartama 2017 májusa és 2018 áprilisa közötti időszak, az úgynevezett soft programokra 2018 tavaszán kerül sor, melynek lényege, hogy erősítsék a helyi identitást az odesszai lakosokban.  

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!


 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés