Hirdetés

Ilyen lesz Szeged új uszodája

Szegedi hírek | 2016. szeptember 30. 15:53
uszoda, építés, Boka László, látványtervek, vi2016-09
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Botka László polgármester ma Facebook oldalán mutatta be az új városi uszoda szakmai zsűri által kiválasztott nyertes terveit. A szakemberek 22 tervpályázatból választották ki a legjobbat.

Botka László polgármester idén februárban a Közéleti Kávéházban jelentette be, hogy Szegeden új fedett uszoda épül. A város 500 millió forintot biztosít az idei költségvetésből a tervezésre és az előkészítésre, de számít a kormány anyagi támogatására is.

A polgármester a közösségi oldalán leírta, 2017. első felében elkészülnek az engedélyes tervek, a kivitelező kiválasztása után jövő ősszel indul az építkezés az Etelka soron. Az 5 medencés uszoda nemzetközi versenyek tartásra is alkalmas lesz, melyhez egy aréna jellegű 1000 fős lelátó épül.

A pályázat kiírása egy, FINA előírásoknak is megfelelő, vagyis nemzetközi versenyek tartására, illetve televíziós közvetítésre alkalmas, fedett sportuszoda tervezőjének kiválasztásáról szólt és a kiírása  az Európai Unió Hivatalos Lapjában jelent meg.

A tervpályázati dokumentációt 66 érdeklődő váltotta ki és végül összesen 21 pályamű érkezett be határidőben.

A Bírálóbizottság 5 főből állt: köztük az építészkamara képviselőjéből, akinek munkáját 7 fős szakértői stáb  (árszakértő, gépész, energetikus, közlekedési, közbeszerzési és jogi szakértő) segítette. 

A pályaművek viszonylag nagy száma elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy a bírálóbizottság eredményesen tudjon dönteni a megfelelő terv kiválasztásáról. Az egy témára adott alternatívák sokasága bizonyította, hogy érdemes és megalapozott volt az építészeti tervpályázat eszközéhez nyúlni.

A bírálóbizottság általánosságban megállapította, hogy a leendő uszoda attraktív, újszerű, ökologikus, belső terei friss szelleműek, sportos és vidám hangulatot ígérnek. Színei, burkolóanyagai igényesek, harmonikusak, az utcakép felőli megjelenése látványos.

A leendő uszodában öt, egy 50 x 25 m-es versenymedence, egy 20 x 12,5 m-es melegvizes tanmedence, egy 25 x 15m-es bemelegítő medence, egy kültéri résszel rendelkező melegvizes ülőmedence és egy kis hidegvizes medence lesz majd.

Az komplexum tartalmaz továbbá egy wellness részleget, lesznek benne edzőtermek és érdekesség a „zöld tető” – ami nemcsak esztétikus, de energetikai szempontból is hasznos. 

A kiválasztott  pályamű a kiírás feltételeit szinte teljes körűen, magas építészeti színvonalon, reális megvalósítást garantáló módon teljesítette, ezért a TPSC Mérnökiroda Kft. munkáját a bírálóbizottság I. díjjal és 7.500.000,- Ft-tal ismerte el. 

A következő lépésben 2016. első felében megtörténik a közbeszerzési eljárás a részletes kiviteli tervekre, ősszel megtörténik a kivitelező kiválasztása, az építkezés pedig várhatóan 2018. karácsonyára fejeződik be.