Hirdetés

A múlt és jövő találkozási pontja lesz a Stefánia

Szegedi hírek | 2016. szeptember 15. 23:54
Zöld város, Stefánia, rekonstrukció
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A Zöld város kialakítása nevet viselő projekt keretében 850 millió forintból megújul a Stefánia, a Móra park, valamint a Roosevelt tér. Az elképzeléseket csütörtökön este lakossági fórumon ismertették a Körösy József Közgazdasági Szakgimnáziumban.

A belvárosi zöldterületi fejlesztés engedélyes tervei elkészültek, jelenleg a tervezők a megrendelői észrevételeket vezetik át a terveken. A lakossági észrevételeket még egy hétig várják az önkormányzat fejlesztési irodáján, ám aki elment a csütörtöki fórumra, személyesen is elmondhatta észrevételeit az elképzelésekről. A terveket készítő Tér és Forma Építész Iroda és Tájrajz Bt. nevében Zákányi Ildikó vezető tervező ismertette a részleteket.
A rehabilitációs terv elkészítésénél mindenekelőtt azt vették figyelembe, hogy a terület alatt húzódnak az egykori szegedi vár maradványai, és e láthatatlan építészeti emlék lehetséges jövőbeni feltárását nem akarták megakadályozni az átalakítással. Néhol a burkolat követi az egykori építmény vonalait, így valamennyire megelevenednek majd az egykori várfalak is a járókelők számára. Szintén a várhoz tartozó Erzsébet templom feltárási munkálatait ugyanakkor szeretnék integrálni a zöld környezetbe, és egyfajta bemutató hellyé alakítanák az építményből még látható maradványokat.

Mind az utcabútorok, mind a burkolatok megválasztásánál szempont a tervezési területen belül azok egységes megjelenése. Biztosítani kell a belvárosi környezettel való összhangot, a történelmi belvároshoz, az elmúlt években megújuló közterületekhez való illeszkedést. Fontos szempont a meglévő zöldfelületek védelme (a Stefánia helyi védett természeti terület, a Vár környéke pedig műemléki védelem alatt áll), fenntartható zöldfelületek létesítése.
A terület beállt faállománnyal rendelkezik, fatelepítésre néhány helyen van szükség (fasor-kiegészítés elsősorban.) Növénytelepítés évelő-egynyári színes foltok kialakítása miatt javasolt. A belső sétányok nyomvonala némiképp változik majd, a játszótér kisebb területen, a Tiszára utaló játékos kialakítással kerül megújításra, a játékok alatt vízáteresztő gumiburkolat kerül kialakításra. A Lidicei emlékmű környezetében ligetes zöldterület lesz majd, így újabb pihenő területek jönnek létre a parkban. A Körösy József Közgazdasági Szakgimnázium bejárata előtt egy játékos, leülős teresedést alakítanak ki a középiskolások számára.

A Móra park is teljesen megújul az itt lévő szökőkúttal együtt. Nyugalmi állapotban a múzeum tükröződik majd a medencében, a magasra vezető rámpáról nézve pedig a medence burkolata egy Móra Ferenc portrét idéz majd. A sétautak vonalvezetése, burkolata megújul, és a várfal rajzolatának megjelenítése a burkolatban szintén eredeti megoldásnak tűnik. Az autós parkolás megszűnik, a múzeum a kiszolgálására önálló parkolót kap az épület északi oldalán.
A Belvárosi híd alatti terület magánforrás bevonásával újul meg. A vendéglátóhely funkcionálisan ideális helyen van itt, a burkolatok és a design megújítása szükségessé vált. Ennek része, hogy köztéri WC-ket helyeznek el itt, ám a Roosevelt téri nyilvános illemhelyet lebontják. A téren a közkedvelt játszótér eszközei jól használhatók, de a gyöngykavics burkolatot gumiburkolat váltja fel a játékok alatt. Az autóparkolót kis földhányásokkal választanák el a játszótértől, és a híd lábánál is olyan töltést hoznának létre, melyen pihenni lehetne. A kerékpárosok is elégedettek lehetnek, hiszen megújulnak a bicikli utak és kerékpártárolók is létesülnek a területen.

Fehér Éva városi főépítész ismertette azt a tervet is, mely szerint egy nagyobb nyilvános WC-t hoznának létre a belvárosban a postától visszakapott épületrészben a Deák Ferenc utca és Vár utca sarkán, ahol információs pont is segíti majd a turisták tájékozódását. A fórum résztvevőinek többsége örömmel fogadta az elképzeléseket, ám arra felhívták a figyelmet, hogy a csapadékelvezetésre különösen nagy gondot kell fordítani, mert nagy esők után megáll a víz a területen.
A projekt tervezett kezdése a múzeum és a vár turisztikai célú felújításához igazodik, így amíg az el nem kezdődik, a rekonstrukció sem indulhat. Tervezett projektkezdés legkorábban 2017 szeptemberében indulhat, a befejezés pedig 2019 júniusára várható.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!