Pályázattal csökkenhet a kóbor állatok száma

Szegedi hírek | 2016. augusztus 25. 10:04
Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete, macska, kutya, ivartalanítás
Egymillió forintos támogatást nyert el egy nemzetközi pályázaton a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete, a pénzt kizárólag ivartalanításra lehet fordítani. A programtól azt várják, hogy csökkenjen a kóbor állatok száma Szegeden.

A programban részt vevő állatorvosok

Deim Zoltán és Turcsányi Katalin;

Kisállat-Ambulancia: Rengei Antal, Szalay János, Perényi László;

Tímár Állatorvosi Rendelő: Tímár Béla és Tímár Endre.

A svájci Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz (SUST) 50-80 állat, macska és kutya ivartalanítási műtétje költségeinek a finanszírozására összesen 1 millió forint értékű keretet biztosít a szegedi egyesületnek erre az évre, annak érdekében, hogy a kóbor állat állománya csökkenjen Szegeden. A mentett állatok ivartalanításával párhuzamosan a kóbor állatok, valamint a hajléktalan, szociálisan rászoruló személyek állatainak ivartalanítása is a program része.

Idehaza a kóbor kutyák számát többszázezresre, míg a macskákét milliós nagyságrendűre becsülik. Jól ismert tény, hogy ezek az állatok az emberi felelőtlenség következtében kerültek utcára. A felelős állattartás szabályait be nem tartó, az állatvédelmi törvényeket semmibe vevő emberek növelik számukat évről évre a nem kívánt szaporulat, a megunt vagy terhessé vált házi kedvencek utcára dobásával. A kóbor állatok – elsősorban a macskák – az utcán is élik tovább igen szapora utód „áldással” párosuló, ragadozó életüket.

A nagymérvű elhullás, a szokottnál rövidebb élettartam mellet is számuk állandóan növekszik. Ezek az állatok jelen vannak közvetlen környezetünkben, parkjainkban, de a környező erdőkben is feltalálják magukat. Létük természetvédelmi, környezetvédelmi, egészségügyi és szociális problémákat generál. Számuk növekedésének megállítására a macskák és kutyák ivartalanítása az egyetlen, humánus megoldás.

A Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete megalakulása óta, immár 7. éve folyamatosan dolgozik e cél segítése érdekében. Éves költségvetésük harmadát állatorvosi költségek teszik ki, és folyamatosan keresik a szponzorokat, illetve pályáznak ivartalanítási projektek megvalósítására. Korlátozott lehetőségeik évente 30-40 macska és kutya ivartalanítását teszik lehetővé saját költségből, 2015-től pedig már pályázati pénzből is tudnak ivartalanítási programokat szervezni.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!