Díjesővel zárult a Thealter színházi fesztivál

Szegedi hírek | 2016. július 31. 16:08
Thealter SzínháziFesztivál, Zsótér Sándor, MASZK Egyesület
Kilenc nap alatt, 9 helyszínen 25 alkotócsoport mutatkozott be a 26. szegedi nemzetközi színházi fesztiválon, amely szombaton este díjátadóval ért véget. A fesztivál díszvendége idén Zsótér Sándor Kossuth-díjas színész, dramaturg és rendező volt.

Előtérben a műhelymunka

A találkozó hagyományaihoz híven idén is képviseltette magát az utánpótlás, a fesztivál programjának újra kiemelt része volt a műhelymunka. A hazai és határon túli, színházi képzésben résztvevő fiatalok részére hirdették meg a Thealter Tea for Two tréningkurzusokat.

Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését elnyert művészeti fesztivál fontos missziója, hogy minél többek számára tegye elérhetővé a programokat: idén is több mint 50 eseményt kínáltak, a színházi előadások mellett ingyenes szabadtéri és szakmai programokkal várták az érdeklődőket.
A fesztivál díszvendége idén Zsótér Sándor Kossuth-díjas színész, dramaturg, rendező, az SZFE színész tanszakának egyetemi docense volt. A Kecskeméti Katona József Színházban bemutatott Macska a forró bádogtetőn című előadása a Kisszínházban, a Stúdió K Színház társulatával színpadra állított W. S. Othello – néger mór című Shakespeare-adaptációja a régi zsinagógában aratott nagy sikert. Zsótér Sándor színészként is látható volt Az aranjuezi szép napok című Peter Handke darabban, amelyet Szilágyi Bálint, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatója fordított és állított színpadra.
A legnépszerűbb előadásnak járó közönségdíjat az idén a Forte Társulat és a Trafó koprodukciójában készült A te országod című produkció nyerte el. A darabot Tarr Sándor novelláiból Keresztury Tibor írta és Horváth Csaba állította színpadra, aki ezért a Legjobb rendező díját is elnyerte 2016-os POSZT-on.

A kritikusdíjat a fesztivált nyitó Egy őrült naplója című produkció kapta. A Gogol-mű alapján a Katona József Színház, az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE és a MASZK Egyesület együttműködésében készült darabot Bodó Viktor rendezte, a történet főszereplőjét, a realitásérzékét a nézők szeme láttára elvesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza.
A fesztivál junior díját megosztva Szilágyi Bálint egyetemi hallgatónak és Zsótér Sándornak ítélték oda. A Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos diákja két ősbemutatóval – a Daniel Kehlmann novellájából bábszínpadra adaptált Rosalie elmegy meghalni című produkcióval, valamint Az aranjuezi szép napok című Peter Handke darabbal – szerepelt a seregszemlén. Az idén a fesztivál díszvendégének is választott Zsótér Sándor rendezői és pedagógusi munkájáért kapta az elismerést.

A Thealter közösségi díját a fesztivál önkéntes munkatársai a kolozsvári Groundfloor Group Parallel című előadásának ítélték oda.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!