Hirdetés
Hirdetés

SM betegek alkotásai láthatók az Agórában

Szegedi hírek | 2016. július 29. 15:20
sclerosis multiplex, betegek, alkotások, Agóra, kiállítás, Szent-Györgyi Albert Agora, vi2016-07, tv
Mozgási problémával küzdő, sclerosis multiplexes betegek alkotásait tekinthették meg az érdeklődők az Agórában. A kézműves termékek újrahasznosított anyagból készültek, ráadásul a betegek sokszor komoly akadályokat leküzdve jutnak el a kész műig. (videóval)

A kiállítás célja, hogy megmutassa, a betegek hasznos és értékes tagjai a társadalomnak, az akaraterő, a kitartás és a találékonyság pedig segít leküzdeni az nehézségeket.

Medál kavicsból vagy törött kanálból, kosár újságpapírból, fülbevaló legóból vagy gumicukorból. A SM betegeknek alapított, önkormányzati támogatású Újrahasznosműhely sokakból rejtett képességeket hozott a felszínre.

Az egyik kiállító, Radicsné Lengyel Helga elmondta, gyermekkorában egy cseresznyét sem tudott lerajzolni, és számára új távlatokat nyitott, hogy egyáltalán képes valamire , azóta már mandalákat is rajzol.

A sclerosis multiplex egy krónikus, akár rokkantsághoz is vezető betegség, amely a központi idegrendszert érinti. Magyarországon 7-8000-re tehető a számuk. Gyurácz Annamáriánál 7 éve diagnosztizálták a kórt. Jelenleg ő a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád megyei Egyesületének elnöke. Elmondta, olyan aktív sorstársi közösséget hoztak létre, amiben az SM betegek újra hasznosnak érzik magukat, ez az ÚjrahasznoSMűhely. Nemcsak a textilt vagy a papírt hasznosítják újra, hanem önmagunkat is újra hasznossá tesszik és ezért újra a társadalom hasznos tagjának érzik maguknak

Székely Eszter ékszereket készít orvosi alapanyagokból, infúziós kupakokból, fecskendőkből. Nem látszik, hogy beteg, pedig az egyik kezét már csak nehezen tudja használni. Egy bonyolultabb fülbevaló, akár másfél órát is igénybe vehet.

A termékeknek nincs fix ára, adományért cserébe lehet megvásárolni azokat. Az alkotókkal pedig személyesen lehet beszélgetni, akár a Bödön piacon is, így sikerülhet elérni, hogy a társadalom tagjai megismerjék az SM betegséget, és empatikusabbak legyenek velük szemben.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés