Autósok! Most kell nagyon figyelni az utakon

Szegedi hírek | 2016. július 28. 10:30
őz, párzási időszak, baleset, ütközés, autósok, figyelem, vi2016-07, tv
Elkezdődött az őzek párzási időszaka. Ezekben a hetekben az állatok nappal is sokat mozognak, kezdetőznek, gyakran kelnek át a közutakon is. Csongrád megyében igen sok, mintegy 24-25 ezer őz él. A vadászok az autósoknak fokozott figyelmet és kisebb sebességet ajánlanak a balesetek elkerülésére. (videóval)

Ezekben a hetekben nem csak a vadveszélyt jelző tábláknál, hanem szinte mindenütt, és a nap bármely szakában számítani az őzek fölbukkanására. Főleg a bak egész nap mozog. Különös akkor számíthatunk rá, ha az utat erdő, kukorica vagy bokros rész szegélyezi.

A bak ebben az időszakban aktívabban él, keresi a sutát, szagnyomokat vesz fel és sokkal nagyobb területet bejár, mint máskor.

Amennyiben vad gépjárművel ütközik, azt a jog két veszélyes üzem találkozásának tekinti, ahol mindenki viseli a saját kárát. Az autós csak akkor fordulhatna kártérítési igénnyel a vadászatra jogosulthoz, ha az útra hajtotta, vagy oda beetette a vadat.

Mráz János, a Domaszéki Földtulajdonosok Széchenyi Vadásztársaság titkára elmondta, amennyiben nem róható fel egyik félnek sem a kárára az ütközés, akkor mindenki viseli a saját kárát. Ez tetemes is lehet egy drága gépkocsi esetén, de nagy lehet a társaságnak is, amikor egy ígéretes bakot ütnek el, ahol több százezer, esetlen 1 millió forintos bevételt remél a társaság.

Ez az időszak az őzbak vadászatának is egyik fő szezonja. Ügyes vadászok egy jó síppal be tudják csalni a szerelmes bakot. A módszerrel egy nap alatt sok őzet meg lehet figyelni, egy saját hívású bak meglövése nagy vadász siker.