Emléktáblát kap Darázs Antal Szegedtől

Szegedi hírek | 2016. június 22. 18:56
kulturális bizottság, Szentgyörgyi Pál, Darázs Antal, Móricz Zsigmond Művelődési Ház
Minden pályázót meghallgatott az önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottsága, akik a Szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház igazgatói posztját szeretnék elnyerni. Arról is döntöttek, hogy születésének 70. évfordulóján emléktáblát kap Darázs Antal, az autósport hazai legendája.

Több fontos pályázat benyújtásáról dönthet a pénteki közgyűlés, ezért ezekről a szakbizottságokban is véleményt mondtak a képviselők. Így például a Városi Sportuszoda felújítását jövőre kezdik meg a kivitelezők, mivel a beruházás tervezett két ütemét összevonták, és lehetővé vált TAO-s (társasági adókedvezmény) források felhasználása. Másik fontos terület, hogy az önkormányzat a Szegedi Vadasparkkal közösen Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című TOP felhívásra „Elefántot és ázsiai állatokat bemutató együttes építése” címmel pályázatot nyújt be. Ennek keretében megépülhet az elefántház és az ázsiai állatokat bemutató épületrész. A bizottság végül ellenszavazat nélkül támogatta a pályázati csomag benyújtását.
Az önkormányzat közel 9 millió forinttal támogatja az iskolai úszásoktatást. Ennek hátteréről Szentgyörgyi Pál alpolgármester beszélt a bizottság előtt. Kifejtette, hogy mivel az állam átveszi az általános iskolák fenntartását, az eddigi úszásoktatás is a KLIK hatáskörébe kerül. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ azonban jelezte, nem kíván erre forrást elkülöníteni. A város ezért az iskolai úszásoktatás finanszírozására vonatkozó megállapodást köt a Ligetfürdő Ingatlanfejlesztő és Fürdőüzemeltető Kft.-vel. Így a továbbiakban is biztosított lesz az általános iskolások számára az úszásoktatás.

Ezt követően hallgatták meg azt a hat jelöltet, akik a Szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház igazgatói posztját szeretnék elnyerni. Mivel közülük csak két pályázó felel meg a pályázati feltételeknek, vita alakult ki arról, hogy egyáltalán érdemes-e mindenkit személyesen meghallgatni. Végül úgy döntöttek, hogy ha valaki időt és energiát szentelt a pályázata kidolgozásába, meg kell adni a lehetőséget neki, hogy személyesen is vázolja az elképzeléseit. Így sorrendben Bogdándy István, Ferenczi Ildikó, Hell István, Kiss László, Máté-Tóth Andrásné, és Vajda Ilona is elmondhatta pályázatának legfőbb jellemzőit. A bizottság végül egyöntetűen Máté-Tóth Andrásné pályázatát támogatta, aki jelenleg megbízott vezetőként is az intézményben dolgozik.
A Dél-alföldi Veteránjármű Egyesület és a Magyar Autóklub Dél-alföldi Regionális Szervezete a család egyetértésével emléktáblát kíván állítani Darázs Antal egykori autókrossz versenyző születésének 70. évfordulója alkalmából. Darázs Antal 1946 június 1-én született Szegeden, a magyar autósport egyik legendája, aki 2005-ben hunyt el, és azóta szülővárosában nem tiszteleghettek emléke előtt egykori barátai, pályatársai. A bizottság ezért támogatta, hogy emléktábláját az autóversenyző egykori lakóháza, a Földmíves u. 18/A számú épület falán helyezzék el. Az emléktáblát még júniusban szeretnék felavatni.

Képeink illusztrációk

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!