Hirdetés
Hirdetés

Londonban versenyeznek elektromos autójukkal

Szegedi hírek | 2016. június 21. 23:18
Szegedi Tudományegyetem, Shell ECO-marathon, elektromos autó, verseny, vi2016-06, tv
Londonba utazik az egyetem mérnöki és fizikus hallgatóiból álló STECO nevű csapata. A hosszú felkészülési és fejlesztési időszak utolsó pillanataiban a hallgatók még bepillantást engedtek az extrém alacsony fogyasztású jármű egyedi technológiájába.

Az utolsó taktikai megbeszélések zajlottak kedden délután a Szegedi Tudományegyetem oktatója és mérnök hallgatói között. 8 diák ugyanis egy energiahatékony járművet tervezett, mellyel részt vesznek a Shell Eco-marathon Europe londoni versenyén. Az elemeiben a kerékpár eszközeit tartalmazó elektromos autó teljes mértékben hallgatói munka. Tavaly már szerepeltek ezen versenyen, az akkor versenyeztetett jármű új vázszerkezetet kapott, de a jobb teljesítmény érdekében megújították a vezérlést és az akkumulátort is. Seres Imre, a csapat kapitánya elsősorban a jármű elektronikáját tervezte meg, de a másodsofőr szerepét is rá osztották. Az utolsó feladatokból szintén kiveszi részét. Seres elmondta, még a külső burkolat kivitelezése van hátra, valamint elektronikailag is kell még egy-két simítást végre hajtani.

A járművet egy tanév alatt tervezte és építette meg a STECO csapat. Létrejöttében mérnök és fizikus hallgatók tudására is szükség volt. Péter-Szabó István, főiskolai docens elmondta, a két kar szoros együttműködése révén jött létre az autó. A TTIK az elektronikát és a motorvezérlést adta hozzá, a mérnöki kar pedig a vázszerkezetet, a hajtásláncot tervezték meg, valamint a többi mechanikai elemet.

A szegedi diákok 200 külföldi csapatattal mérkőznek meg. A cél az, hogy az elektromos autóval a legtöbb kilométert tegyék meg egyetlen kW energiával. A Zeus nevű autó csütörtökön, a versenyzők rá egy hét múlva indulnak a londoni megmérettetésre. Azt remélik, a középmezőnyben végeznek.