Régészeti magazint adott ki a Móra Ferenc Múzeum

Szegedi hírek | 2016. június 3. 12:32
régészet, újság, Móra Ferenc Múzeum, vi2016-06, tv
A „Határtalan Régészet” című lapban több tudományág is megjelenik. A régészeten túl antropológia, néprajz vagy éppen vallástudomány. A nagyközönség számára is érthető és izgalmas témák átlépnek a határon túlra. A világ szenzációs régészeti hagyatékának és felfedezéseinek is helyet ad az újság. (videóval)

Nemcsak a régészeket érdekelheti ez a magazin - mondta a Móra Ferenc Múzeum igazgatója, aki a Határtalan Régészet című folyóirat kitalálója is egyben. A történelem iránt érdeklődők számos hamis információval találkozhatnak például az interneten, ez a lap szakmailag megbízható és hiteles-tette hozzá.

Fogas Ottó hozzátette, Magyarországon nincs régészeti szaklap, tehát hiánypótló az új kiadvány. A témára az igényt mutatja, hogy az országos történeti magazinokban egyre gyakrabban olvashatunk régészeti cikkeket. Ezért is gondolták ki, hogy indítani kellene egy szakemberek által írt kiadványt, amit a múzeum menedzsel és az ott dolgozó szakemberek tudását mutatja be.

Az első szám főszereplői a hunok. Olvashatunk lélegzetelállító kincsekről, Európa sötét árnyainak harcászatáról, temetkezéséről, divatjáról, nyelvéről és természetesen magáról Attiláról is. Pikáns, sőt vicces cikkek is helyet kaptak, ilyen például a szikáncsi éremegyüttes története.

Felföldi Szabolcs főszerkesztő hozzátette: zömében szegedi szerzők írásait publikálják sok fotóval, szórakoztató formában, hogy a laikusokat is megérintse a régészet szépsége. A „Határtalan Régészet” kilép a Kárpát medencéből és ellátogat Krétára, Egyiptomba, Amerikába vagy éppen Kínába. Bemutatja, hogyan működik egy restaurátor műhely, de helyet kapott benne egy több száz éves hun recept, sőt izgalmas fejtörőkkel mélyíthetik el történelmi tudásukat az olvasók.