Wi-fi a tömegközlekedési járműveken, ingyen 

Szegedi hírek | 2016. május 26. 16:48
tömegközlekedés, villamos, busz, trolibusz, wifi, internet, ingyen wifi, Majó-Petri Zoltán, Szegedi Közlekedési Kft., vi2016-05
Az önkormányzat tervei szerint 2017-re minden szegedi buszon, villamoson és trolin lehet majd ingyen internetezni. Először két villamoson és egy trolin tesztelik a wifi-rendszert, aki megtalálja, már használhatja.

Az elképzelések szerint jövő januártól minden szegedi tömegközlekedési járművön igénybe lehet majd venni az ingyenes wifi szolgáltatást. Jelenleg még a műszaki tesztelések zajlanak, két villamoson és egy trolin már elérhető a jel, csak meg kell találni. Most azt vizsgálják, hogy a jeladók hogyan viselik el a 600 voltot, és a rázkódást, aminek ki vannak téve a járműveken.

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság igazgatója elmondta nyárig elvégzik majd a terhelési tesztet is, amely keretében azutasok segítségével tesztelik majd a rendszert, azért, hogy megnézzék, mennyit bír. A műszaki teszt alatt még nem reklámozzák a szolgáltatást, de aki rátalál, az nyugodtan használhatja – mondta az igazgató.

A rendszer kiépítése járművenként körülbelül 100 ezer forintba kerül. Fontos  szempont, hogy a szolgáltatás megfelelő színvonalú legyen, ne szakadozzon  a kapcsolat. Ennek érdekében a megfelelő szolgáltatót is meg kell majd találni. Az igazgató hozzátette nagyon fontos, hogy biztonságos legyen a szolgáltatás, ezért ősszel egy tendert írnak ki, amelyre mind a három mobilszolgáltatót meghívják majd és kiválasztják azt, aki a legjobb ajánlatot adja.

Majó-Petri Zoltán elmondta, a wifihálózat kiépítése miatt az áraikat természetesen nem emelik, ez a szolgáltatás része, ahogyan például a klimatizálás is.