Most már Szabadkának is van villamosa Szegeden

Szegedi hírek | 2016. május 20. 14:44
villamos, Szabadka, Nagy Sándor, Majó-Petri Zoltán
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Szeged Napja alkalmából Szabadka nevét vette fel az SZKT 217-es számú villamosa. Az ünnepélyes névadón a szerbiai város képviselőin kívül más testvérvárosok delegációi is megjelentek.

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy immár hagyomány a szegedi villamosok elnevezése a város testvérvárosairól. Eddig hat testvérvárosról elnevezett sárga villamos rótta az utakat Szegeden, mától viszont lesz egy hetedik is, mely a földrajzilag legközelebb eső vajdasági városról kapta a nevét.
Nagy Sándor alpolgármester elmondta, hogy Szabadka 50 éve lett Szeged testvérvárosa, ám a délszláv háborúk után meg kellett erősíteni ezt a kapcsolatot, ezért 2004-ben újrakötötték a két város közti megállapodást. Azóta igen intenzív az együttműködés, hiszen főként a turisztikában rengeteg segítséget tud nyújtani egymásnak a két nagyon hasonló adottságokkal bíró szomszéd.

Kern Imre, a Szerbiai Közlekedési Minisztérium államtitkára - aki korábban a szabadkai városvezetésben is dolgozott - nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy városukról villamost neveznek el Szegeden.  Sajnos Szabadkán 40 éve megszűnt a villamosközlekedés - és ennek feltámasztására jelenleg szinte semmi esély -, de ha Szegeden járnak, és felszállnak a városukról elnevezett járműre, úgy érzik, hogy most újra van egy villamosuk.

Kern Imre ugyanakkor örömmel jelentette be, hogy a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal felújítására elkészültek a tervek, és már csak jóváhagyásra várnak. Ha a felújítás megtörténik, az eddiginél is szorosabb kapcsolat lesz a két testvérváros között. Az ünnepség végén begördült az ünnepségnek helyt adó csarnokba a 217-es villamos elején a Szabadka felirattal.   

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!