Új eszközök segítik a gyógyítást az onkológián

Szegedi hírek | 2016. május 13. 10:57
Onkológia, rák, gyógyítás, egészségügy, eszközök, SZTE Onkoterápiás Klinika, Bari Ferenc, vi2016-05, tv
A legmodernebb sugárterápiás és diagnosztikai eszközök segítik a daganatos betegségben szenvedők kezelését Szegeden. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően gyorsan, fájdalommentesen és a lehető legkevesebb mellékhatással tudják az orvosok felvenni a harcot a rákkal. (videóval)

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában  decemberben fejeződött be az a több mint egymilliárd forintból megvalósuló beruházás, melynek eredményeként elérhetővé váltak a legkorszerűbb daganatdiagnosztikai és sugárterápiás eszközök a régióban élők számára.

Dr. Bari Ferenc, dékán szerint az új műszerek a gyógyítás mellett az oktatásban és a klinikai kutatások terén is jelentős változásokat hoznak és hatalmas előrelépés jelentenek az onkoterápiás klinika, a Klinikai Központ és a kar életében.

A betegek január eleje óta már a Magyarországon található legmodernebb sugárterápiás eszközök segítségével kaphatnak kezeléseket. A lineáris gyorsító például nagy energiájú foton és elektron nyalábokkal képes roncsolni a rákos sejteket úgy hogy a szomszédos egészséges területet nem károsítja.

Szil Elemér, az Egyetem Onkoterápiás Klinikájának docens elmondta, hogy a műszer segítségével sokkal pontosabb besugárzási eljárás valósítható meg, tehát nagyobb az esély a mellékhatás mentes gyógyulásra.

A lineáris gyorsítóval végzett kezeléseket néhány percet vesznek igénybe és teljesen fájdalommentesek. Az elmúlt hónapok fejlesztéseivel a daganatos betegek ellátása európai színvonalúvá vált és a klinika vezetői szerint várólisták sem hátráltatják a gyógyító munkát.