Nagy múltú folyóiratok tűnhetnek el

Szegedi hírek | 2016. május 4. 22:39
támogatás, Nemzeti Kulturális Alap, pénz, folyóirat, megszűnés, vi2016-05, tv
Botrány alakult ki a Nemzeti Kulturális Alap idei folyóirat-támogatási döntése nyomán. Sokkal kevesebb a pénz, mint tavaly, de sok nagy múltú lap ebből sem kapott egy fillért sem. (videóval)

Eddig 8 írószervezet tiltakozott a döntés ellen. Olyan nagymúltu folyóiratok nem kaptak támogatást, mint például a Mozgó Világ, a 2000 vagy a Színház. 

Lázár Bence , költő véleménye szerint azoknál a folyóiratoknál, amelyek főleg szépirodalmat közölnek, az állami támogatásnak nagyobb jelentősége van. Ezek a folyóiratok, például az ÉS, a Tiszatáj, vagy a korábbi Holmi. Ezeket egy szűk közeg olvasta és elsősorban az volt a feladata, hogy biztosítsa a magyar szépirodalom folytonosságát illetve a fiatal szerzőknek a megjelenési lehetőségeit.

Ennek a finanszírozása az írók-költők szerint egyértelműen állami feladat. A szegedi Tiszatájnak mind  nyomtatott, mind online változata kapott támogatást. Hogy ők miért kaptak és mások miért nem, azt nem tudják.

A lap főszerkesztője Haász Róbert elmondta, azok a kiadványok, akik kaptak, azoknak a problémája sem lett megoldva, mert 40 %-kal kevesebbet kapott minden folyóirat, mint korábban. Ez arra kényszeríti majd a többi folyóiratot is, hogy átértékelje a stratégiáját.

Ez Haász szerint oda fog vezetni, hogy a havi folyóiratok, csak 8, vagy még kevesebb számmal jelentkeznek évente. Azt mondja, fontos, volna, hogy válasszanak ki 8-10 kiemelt folyóiratot, és ők kapják meg működési költségük 80 %-át. A művészeti terület online piacán az egyik legerősebb szereplő a Liberarius.hu, január 1-től ez sem kap semmilyen támogatást. Podmaniczky Szilárd főszerkesztő-tulajdonos szerint a mai helyzetre lehetett számítani, készülni kellett rá más finanszírozási források fölkutatásával, és azzal, hogy nem internetes folyóiratként, hanem kuiturális platformként határozza meg magát.  Véleménye szerint mérhető dolgok alapján kellene elosztani a támogatást. Abban Podmaniczky és Haász egyetértenek, hogy az állami támogatásokat előre meghatározott kritériumok, akár pontrendszer alapján kellene kiosztani.