Hirdetés Hirdetés

Földrajztudásukat tették próbára a középiskolások

Szegedi hírek | 2016. április 11. 22:57
V. Jakucs László Nemzetközi Földrajzverseny, verseny, vetélkedés, földrajz, vi2016-04, tv
A hétvégén tartották az V. Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyt. A diákok testközelből ismerkedhettek az árvízi jelenségekkel, és megcsodálhatták a Természeti Földrajzi Tanszék ásványgyűjteményét is. Az első helyezettek a bonyhádiak lettek, ők külföldi tanulmányutat nyertek. (videóval)

Élethű pillanatokat is modellezhettek a diákok a folyóvízi terepasztallal az V. Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen, amelyre összesen négy ország 104 kétfős csapat jelentkezett.

Szilassi Péter, egyetemi docens elmondta, maga a verseny is a földrajzi összefüggések, az ok-okozati kapcsolatoknak a mérésére szolgál. A résztvevők ennek a példáit láthatják a különböző bemutatókon, egy terepasztalon például egy árvízi folyamatot.

 A verseny idején bemutatják az összes geográfus szakirányt, amelyekre a Szegedi Tudományegyetemen felvételizhetnek majd a középiskolás diákok. Volt olyan  versenyző is, akinek egészen más elképzelése van a jövőjéről.

Kvarcot, gipszet, és kristályos kőzeteket is kellett tanulmányozni a versenyzőknek. Az ásványok világa felkelti a diákok érdeklődését, főként akkor, ha már más tantárgyból is hallottak róluk.

Az első helyezett a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium csapata lett, ők Jakucs László emlékplakettet és külföldi tanulmányutat is nyertek.