Hirdetés

Eötvös kollégisták találkoztak Szegeden

Szegedi hírek | 2016. április 9. 13:31
Eötvös kollégium, konferencia, vi2016-04, tv
Tudományos konferencián találkoztak a szegedi és a budapesti Eötvös Kollégisták. Ezt a kollégiumot a legkiválóbb diákoknak hozták létre. A kétnapos hallgatói tanácskozáson a természettudományok és a bölcsészet területéről 34 fiatal számol be a kutatási eredményeiről. (videóval)

A szegedi egyetemen 85 éve alakították meg az Eötvös Loránd Kollégiumot. A cél az volt, hogy a legtehetségesebb hallgatók, akik különböző kutatási területeken kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, egy közösségbe kerüljenek. Mentorok és műhelyvezetők segítségével mélyíthetik el a tudásukat, készülnek a tudományos pályára. 2011-ben vették fel a kapcsolatot a budapesti Eötvös Kollégiummal, azóta évente találkoznak és beszámolnak egymásnak a legfrissebb eredményeikről.

Hunyadi Zsolt, az egyetem Eötvös Loránd Kollégiumának igazgatója elmondta továbbra is vannak tehetséges és szorgalmas hallgatóink, akik azonban egy kicsit bezárkóznak abba a tudományba, vagy szakterületbe, amelyben éppen mélyebb kutatásokat végeznek és egyre kevésbé figyelnek és tekintenek át más-más diszciplínákra. Pedig például módszertanban rengeteget tudnának tanulni akár egészen távoli tudományterületek művelőitől is, és éppen ezért fontos cél, hogy egy terembe ültessék azokat, akik egyébként nagyon eltérő tudományokat művelnek.

Berczeli-Nemcsényi Alex az Eötvös kollégium tagja, harmadéves történelem—filozófia szakos hallgató is előadott a konferencián. Tanárnak és kutatónak készül. Elmondta számára nagyon fontos, hogy meghallgasson másokat, illetve azt, hogy őt is meghallgassák. Az ilyen konferenciák éppen ezért jók mert segíthetik egymást, ötleteket adhatnak egymásnak. - tette hozzá.

A kétnapos rendezvényen összesen 34 témában hallgathattak előadásokat a kollégisták. A kutatási eredményeket a tervek szerint később szerkesztett formában is kiadják.