Hirdetés

Lovagkereszttel tüntetnek ki szegedi alkotókat

Szegedi hírek | 2016. április 7. 22:00
Katyni Requiem, Polner Zoltán, Gyüdi Sándor, Király László
A Lengyel Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést nyújtja át Roman Kowalski nagykövet a Katyni Requiem magyar alkotóinak: Király László zeneszerzőnek, Polner Zoltán költőnek és Gyüdi Sándor karmesternek ma, pénteken a Lengyel Nagykövetségen.

22 ezer áldozatA nyugat-oroszországi Szmolenszkhez közeli Katinyban (lengyelül Katyn) és két másik helyszínen az egykori szovjet Belügyi Népbiztosság 1940 tavaszán mintegy 22 ezer, Lengyelország keleti területeinek szovjet megtámadása után hadifogságba esett lengyel tisztet, tartalékost és polgári személyt gyilkolt meg Sztálin és a legfelső szovjet vezetés utasítására.

A diplomáciai képviselet arról tájékozatta az MTI-t,hogy a magas szintű elismerés a köszönet kifejezése azért a kivételes gesztusért, amelyet a kitüntetettek a zenemű megalkotásával Lengyelország és a lengyelek irányába tettek. A Katyni Requiem eszerint a legnagyobb szabású kompozíció a katyni tömeggyilkosság áldozatainak emléket állító zeneművek közül, Lengyelországban sem született hozzá fogható.
A katyni mészárlás a lengyel történelem leggyászosabb eseményei közé tartozik, a Katyni Requiem pedig újabb bizonyítéka annak, hogy a tragikus lengyel történelmi tapasztalatokhoz a magyarok nagy megértéssel és érzékenységgel viszonyulnak - hangsúlyozza a közlemény.
Lengyelországban 2008 óta április 13. a katyni vérengzés áldozatainak emléknapja, mert 1943-ban a németek ezen a napon hozták nyilvánosságra a tömeggyilkosságot.
Magyarországon idén is április 10-én emlékeznek meg az egykori gyászos eseményről. Az emléknap előestéjén, április 9-én 22 órától a Bartók Rádió felvételről sugározza a Katyni Requiem szegedi dómban rögzített ősbemutatóját.
Király László, a mű zeneszerzője 1954-ben született Zalaegerszegen, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán zeneszerzést és nagybőgőt tanult. Dolgozott egyebek között a Magyar Rádió zenei rendezőjeként és a Nemzeti Filharmónia kortárszenei szaktanácsadójaként. Zeneszerzői munkásságát 2002-ben Erkel-díjjal ismerték el.
Polner Zoltán szegedi költő verseire és Cyprian Kamil Norwid lengyel költő Gyászódájára, valamint a latin nyelvű halotti mise szövegére 2012-13-ban írta a Katyni Requiemet. Polner Zoltán Szegeden született 1933-ban, magyar szakos tanári diplomát szerzett. Több szegedi lapnál újságíróként, kulturális rovatvezetőként dolgozott, de neve néprajzkutatóként is ismert. Több verseskötete jelent meg. Király Lászlóval együtt alkotta meg a Katyni Requiemet, amelyhez 2012-ben kezdett el verseket írni.
Gyüdi Sándor Szekszárdon született 1959-ben. Zeneakadémiai diplomájának megszerzése után a Szegedi Nemzeti Színház karigazgató-karmestere lett. Opera-dirigensi munkája mellett 1990-től zenekari koncerteket is vezényel. 1999-ben a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagyává nevezték ki. 2008-tól a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője. Kezdeményezésére és zenekarának felkérésére született a Katyni Requiem, melynek ősbemutatóját 2015. november 8-án vezényelte a szegedi dómban.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!